Norrbovallen

Hemmingen


Byn är belägen i Norsjö kommuns sydöstra del, nära gränsen till Skellefteå kommun och lokalkonkurrenten SK Örnvingen, Kalvträsk. Byn är bland annat känd för att ha fostrat Sveriges första Vasaloppssegrare, Ernst Alm, som 1922 vann det klassiska skidloppet.

Hemmingens IF bildades den 22/10 1952. 1953 började man arbetet med en fotbollsplan, intill gårdsstället Norrbo vilket också kom att påverka dess namn: Norrbovallen. Marken skänktes av skogsbolaget Robertsfors. Efter drygt 20 år med spel på jord och grus lät man 1975 anlägga en gräsplan, något som kom mitt i Hemmingens storhetstid. 1971 vann laget Div VI Skellefteserien Norra, och tog klivet upp till femman efter en hård strid med SK Storm, Sandfors. Serien vanns på bättre målskillnad. Bästa notering i femman blev en fjärdeplats i Div V Elitserien Nordvästra Västerbotten 1976. 1979 var man tillbaka i sexan där man fick sex år innan det var dags för nästa degradering. 1984 blev Hemmingen jumbo i sexan med 0 poäng efter 16 förluster och 13-67 i målskillnad. Klubben kämpade två år till, innan man med en jumboplats i division VII tog farväl från fotbollsarenan 1986.

Lilla Hemmingen var vid ett par tillfällen värd för Kommuncupen som var en stor angelägenhet för kommunens klubbar. På det som brukar benämnas som "den gamla goda tiden" hade många byar lag. Norsjö kommun var inte något undantag, och när fotbollen befann sig på toppen kunde antalet deltagande lag vara närmare 10 st. De flesta hade då även b-lag och juniorlag. I slutet på 60-talet hade Hemmingen till och med ett pojklag, och med det deltog man i kommunens sjumannaserie. Och ni kan aldrig gissa vem som drog på sig Hemmingens matchtröja i det pojklaget? Mats Waltin! Han kom senare att spela 236 landskamper i ishockey för Tre Kronor, och han har spelat VM, OS och Canada Cup. Ishockeylegendaren Waltin var nämligen sommarbarn i en by som heter Tjärnliden, drygt en mil från Hemmingen, och han valde att spela fotboll med Hemmingens pojklag på somrarna i slutet på 60-talet.

Trots att det gått drygt 30 år sedan Hemmingens IF lämnade fotbollskartan, så är planen ännu spelbar. Gräset klipps varje sommar, och planen används sporadiskt av hundar som tränas. Och det händer, till fotbollsplanens förtjusning skulle vi tro, att det spelas boll här. Och så sent som 1998 spelades det faktiskt division VI-fotboll på Norrbovallen. Det var nämligen så att Risliden/Lossmen SK lånade planen då fotbollsplanen i Risliden inte var spelbar på våren. Var det den sista matchen någonsin på Norrbovallen?

Text och foto: Göran Bergmark, Norsjö.

Fakta

Förening
Hemmingens IF
Bildad
22/10 1952
Dräktfärg
Grön tröja, vita byxor, vita strumpor
Idrottsplats
Norrbovallen
Invigd
1975
Publikrekord
?
Serie
Nedlagt sen säsong 1986. Div VII Västerbotten Norra.
Ort
Hemmingen
Kommun
Norsjö kommun
Landskap
Västerbotten
Invånare
Ca 30
Hitta hit

Byn Hemmingen ligger ca 20 km sydost om Norsjö i Västerbotten. Väl inne i byn Hemmingen så ligger idrottsplatsen vid gården Norrbo (sydväst om Hemmingen). Idrottsplatsen norra kortsidan ska sen vara synlig från vägen.

Tid för besök