Parkvallen

Bergsäng

Vackert beläget vid Klarälven i Värmland finner vi 1,5 mil nordväst om Hagfors lilla Bergsäng. Den lilla ortens knappt 200 invånare kan skryta över att gatan genom Bergsäng blev utnämnd till Sveriges bästa gata 2017, detta i en tävling arrangerad av Postkodlotteriet. Med tio röster mer än tvåan, Blåbärsstigen i Oskarshamn, kammade Bergsäng hem förstaplatsen!

Bollklubben bildades 1931, och tog sig så småningom upp till division III på 60-talet. Starkt av en liten ort att nå så högt upp i seriesystemet. Division III var ju på den tiden tredjenivån i seriesystemet. Men hur gick det då till när laget hade sin storhetstid? Jo, 1963 vann Bergsäng division IV, efter att ha spurtat ikapp och förbi Lesjöfors IF på hösten. Lesjöfors, anförda av allsvenska förvärvet Uno Eriksson (Sandvikens IF) som spelande tränare, ledde division 4 Värmland Östra efter halva serien. Men under hösten gick Bergsäng som tåget, och vann till sist serien med fem poängs marginal. Men höstens segertåg fick ett abrupt slut i den sista omgången då Bergsäng föll med häpnadsväckande 9–1 (!) mot IF Höökarna, Ekshärad. Måntro man sparade kraft för det annalkande kvalet? Tyvärr för Bergsäng blev Örta från Sandviken för svåra i div III-kvalet. Båda matcherna förlorades.

Men skam den som ger sig. Klarälvsdalslaget tog nya tag 1964, och återigen var det i kamp med Lesjöfors. Med två omgångar kvar att spela hade Lesjöfors fått vittring efter att ha besegrat Bergsäng med 2–1. Bergsängs försprång var en poäng, men det skulle bli fem efter en stark avslutning samtidigt som Lesjöfors avslutade svagt. Nytt kval väntade för Bergsäng, och den här gången stod Torsby IK som motståndare. Efter att Bergsäng tappat en tvåmålsledning i båda kvalmatcherna, måste det till en skiljematch mellan kombattanterna efter de båda oavgjorda drabbningarna. Den spelades på neutral plan i Sunne, och där kunde Bergsäng dra det längsta strået: seger med 3–2 och avancemang till division III. Direkt efter slutsignalen i Sunne såg Bergsängs vänsterytter Conny Larsson till att ta hand om matchbollen. Den finns idag i Bergsängs klubbstuga.


Bergsängs målvakt Uno Svanberg fångar bollen i den dramatiska kvalkampen mellan Bergsäng och Torsby 1964.

Äventyret i division III Västra Svealand blev tre år. Bergsäng blev sjua, åtta och tolva under sina tre säsonger i trean.


Bergsängs Stig-Åke Lövgren i kamp med Karlslunds Ulf Wind i 2-2-matchen 1965 i div III Västra Svealand.

1968 var laget tillbaka i division IV Värmland, och det året kom man också att göra en sammanslagning med IF Höökarna, Ekshärad. Genom den sammanslagningen bildades Ekshärads BK, och Bergsäng var borta från fotbollskartan i 15 år. 1983 valde Bergsäng att kliva av samarbetet, och några entusiaster drog igång verksamheten på nytt. Det blev således ett nytt klubbmärke vilket ni kan se ovan. Bergsängs BK gjorde comeback i division VI Värmland Norra 1984, och har efter återkomsten som högst spelat i division V (i början på 90-talet). Sommaren 2018 blev det en femteplats i division VII Värmland där man tampades med lag som Östra Deje, Olsäter, Gettjärn och Fensbol.

Text och foto: Göran Bergmark, Norsjö
goran@idrottsplats.se
Nostalgibilder från Brunnhages fotbollsböcker
Klubbmärken från Ingemar Bergs eminenta sida klubbmarken.com

Fakta

Förening
Bergsängs BK
Bildad
1931 (ombildad 1983)
Dräktfärg
Röd/Röd
Idrottsplats
Parkvallen
Invigd
Publikrekord
Serie
Division 7 Värmland (2019)
Ort
Bergsäng
Kommun
Hagfors kommun
Landskap
Värmland
Invånare
193 (SCB: 2017)
Tid för besök
Maj 2018