Bergmarks hörna

Vinnare!

I vår nyårstävling har vi nu krönt inte bara en vinnare, utan två. Den rätta tipsraden var: X, 2, 1, X, 2.
Totalt 14 korrekta svar kom in, och där har fru Fortuna förrättat dragningen.
Grattis till Bruno i Linköping som vann en valfri bok av Göran Bergmarks västerbottniska fotbollsböcker
Grattis säger vi också till Johannes från småländska Hamneda som vann årets upplaga av Idrottsplatskalendern.

Ett stort tack till alla deltagare, och en god fortsättning tillönskas er alla på det nya året.

Nyårsquiz

- vinn kalender eller bok

Svara på fem 1X2-frågor (svaren finns på hemsidan bland idrottsplatserna) och du har chansen att vinna Idrottsplatskalendern 2024 eller en bok (Fotboll i Norsjöbygden).
Mejla in den rätta tipsraden till goran@idrottsplats.se senast den 6/1 klockan 23.59. Frågorna följer nedan. Lycka till!

1. Vad blev resultatet när Lycksele IF 1982 mötte IFK Göteborg på Forsmyrans IP?

1: 2-8
X: 0-11
2: 1-10

2. Klassiska Marma IF, Marmaverken, tilldelades på 50-talet av rikspressen ett smeknamn, vilket:

1: Arma Parma
X: Gamla Marma
2: Arma Marma

3. På vägen upp till Kolmårdens djurpark så ser du Kolmårdens idrottsplats på höger sida. Vilket lag av följande hör hemma där?

1. Krokeks IF
X. Kolmården Dolphins
2. Kolmården BoIS

4. Vilket år var Gunnarstorps IF snubblande nära att kvalificera både sig och klassiska Tornévallen för Allsvenskan?

1: 1956
X: 1966
2: 1969

5. Vad heter hemmaplanen för småländska Rottne IF?

1. Håmule Skans
X: Kasholmsskansen
2: Vidingeskans

Mejla in den rätta tipsraden till goran@idrottsplats.se senast den 6/1 kl. 23.59.

Comeback efter 30 år

Hur känns det att återkomma till fotbollsplanen efter 30 års frånvaro? Den frågan ställde jag mig själv i vintras, och svaret fick jag en helg i juni.

Jag började min fotbollskarriär med knattefotboll 1982, så det är alltså i år 40 år sedan knattekontraktet med Norsjö IF signerades.  I ett par år var fotboll det bästa jag visste. Jag omnämndes som en talang som skulle kunna gå långt, men intresset svalnade. 1992, när jag hade spelat både A-pojksfotboll och U21 på Rännaren, ställde jag skorna på hyllan mitt i sommaruppehållet. Både motivationsbrist och en knäskada spökade.

Tröja nummer 16

Åren flög förbi. Kontakten med fotbollen bestod. Att följa Norsjö IF på match eller att kicka lite boll på gräsmattan på somrarna var självklarheter. Någonstans fanns det en längtan efter fotbollen. Och inte minst det nesliga minnet från tidigt 80-tal när jag inte fick ha tröja nummer 16. På den tiden var Norsjö en stormakt i västerbottnisk fotboll. En av stjärnorna hette Jerker Johansson. Han hade tröja nummer 16, men den skulle ju de mer framfusiga grabbarna ha…


Foto: Robin Lindahl, Filmjätten Media.

Bolltrixarns resa genom Norsjö kommun

Så kom då dagen, dagen då jag skulle prova på ”förhistorisk byafotboll”. Jag visste åtminstone om att bollsinnet fanns kvar. Se här i filmen från Filmjätten Media när ”Bolltrixarn” gör sin resa runt de vackra omgivningarna i Norsjö kommun.

https://www.youtube.com/watch?v=GHzsn7ih_bg

Hemmingens IF hade redan gjort sin jungfrufärd, och vunnit i återkomsten efter 12 963 dagar när Åbyns IF betvingades med 4–3. En helg i mitten på juni var det dags för mig att sätta segel och bege mig inåt landet. Comebacken skulle ske på Gunnarns IP. För motståndet stod Vilhelmina IK. Bepansrad med både Linnex och knäskydd vandrade jag rakryggad ut på planen. Hade jag haft en krage att vika upp på matchtröjan hade det varit självklart att vika upp den som Eric Cantona skulle ha gjort. Men nu hade jag ingen krage. Dock hade jag tröja nummer 16.

Praktmål mot Åsele

I en av mina sista matcher 1992 mötte vi ett annat lag från Lappland, Åsele IK. Den matchen gjorde jag ett praktmål. Jag stod med ryggen mot mål vid utkanten av straffområdet, tog ner bollen på bröstet, klackade bollen över huvudet, vände runt och sköt på volley in 3–1.  ”Jag har ju tekniken, det är klart att jag kan göra om det om jag får chansen” tänkte jag 30 år efter karriärens sista mål. Nu skulle det dock visa sig att det hade hänt saker på 30 år, även om tekniken kanske till och med är bättre idag…

Äldst på plan

Med mina 46 år var jag äldst på plan. Ingen i Vilhelminas trupp var född när jag spelade min senaste match 1992. Det märktes ganska tidigt. Jag var osnabb. Jag var osmidig. Rent ut sagt klumpig. Jag saknade tajming. Det kändes som att jag var felplacerad hur jag än betedde mig. Grabbarna var bättre på det mesta. Jag kände mig orutinerad. Rusade rakt på istället för att kallt avvakta. När jag fick tid med bollen hann jag tänka, men det var som att signalen från hjärnan skickades till Hemavan först istället för att sätta fart på benen och fötterna. Och vips hade man tappat bollen. Det bästa jag presterade var ett volleyskott från mittplan med vänstern. Det skottet var värt ett bättre öde. Gubben skulle ha fått se bollen segla in under ribban istället för över.

Ålderskrämpor eller träningsvärk?

Matchen förlorades med 4–8. Det är naturligtvis aldrig kul att förlora, men någonstans hade jag ändå insett att jag efter 30 års frånvaro inte skulle vara någon Zlatan Ibrahimovic. Av den anledningen är jag trots resultatet nöjd över att jag vågade ta klivet in på plan igen. Så, hur kändes det då i kroppen dagen efter? Det var motvilligt jag kämpade mig upp ur sängen på måndagsmorgonen. Det gick bra så länge jag var uppe och rörde på mig, men så fort jag hade suttit ned och skulle stiga upp ömmade det i kroppens alla muskler. Det blev ännu värre dag två. Tänk på det, ni som har tänkt göra comeback på fotbollsplanen. Vänta inte i 30 år, kör gärna lite hårdare försäsongsträning och hoppas på att motståndarna är i er egen ålder, eller äldre...

Göran Bergmark
Hemmingens IF
goran@idrottsplats.se


Foto: Robin Lindahl, Filmjätten Media.

Vinnarna av nyårsquizzet!

I vår nyårstävling har vi nu krönt inte bara en vinnare, utan två. Antalet deltagare var väldigt stort, och det tycker vi var
väldigt kul så därför väljer vi att utöka antalet vinnare till två istället för en. Den rätta tipsraden lyder: 1 1 X 2 2.

Vi säger grattis till Mats Liljeqvist i Skärholmen och Ingmar Hansson i Kristianstad som blev de lyckliga vinnarna!
Grattis till er från oss på idrottsplats.se. En kalender kommer med posten!

Nyårsquiz!
- Vinn idrottsplatskalendern 2022!

Svara på fem frågor i vårat nyårsquiz, och du har chansen att vinna idrottsplatskalendern 2022.
Mejla in den rätta tipsraden till goran@idrottsplats.se senast den 6/1 klockan 23.59, så kanske det är just du som vinner en kalender. Lycka till!

Frågorna:

1. Gullmarsvallen rankas som en av Sveriges vackraste idrottsplatser. Var hittar du den?
1. Lysekil
X. Bollstabruk
2. Gullmarsbo

2. Grönhagen är en idrottsplats uppe i Lappland. Vad hette laget som spelade där?
1. Ormsjö IF Uven
X. Borgafjäll IF
2. Risbäcks IF

3. Idrottsplatsen Litorinavallen hittar du ute på Öland. På vilken ort?
1. Byxelkrok
X. Stora Frö
2. Lilla Frö

4. 2003 fick lilla Hulåns IF i Dalarna storfrämmande i Sparbankscupen av självaste IK Brage. Hur slutade matchen?

1. 0-12
X. 2-4
2: 4-4

5. Lilla Kvarnåsens SK i Västerbotten hade en medlem och trogen supporter som kom att bli en av Sveriges främsta
författare. Vad hette han?

1. August Strindberg
X. Vilhelm Moberg
2. Torgny Lindgren.

Mejla in den rätta tipsraden till goran@idrottsplats.se senast den 6/1 kl. 23.59. Lycka till!

Norsjöbygdens tappra fotbollskämpar

- Förhandsboka ditt ex av boken idag!

Min bok om Norsjöbygdens fotbollslag är på gång och nu finns det möjlighet att förhandsboka ett ex av den. Boken har gjorts i syfte att lyfta upp och hedra alla som på något sätt varit delaktiga på planen eller vid sidan av den. I boken får du ta del av händelser genom åren i en lättsmält produkt med korta fakta och anekdoter. Foton från både lag, matcher och idrottsplatser. Pris för boken: 200 kr (med reservation för förändringar) + ev. frakt som tillkommer om boken ska postas. Preliminärt boksläpp: december 2021.

Länk till förhandsbokningen: https://docs.google.com/forms/d/1XAWr7KLgsse0D1HvHAhu6cVShqYLqtczD9sGVjHvdSk

Lagen i boken, herr: Bastuträsk SK, Bjursele BK, Bjurträsk FF, Fromhedens IF, Hemmingens IF, Kattisbergs BK, Kusfors IK, Kvarnåsens SK, Lillholmträsk BK, Norsjö IF, Norsjökamraterna BK, Petikträsk IF, Rislidens SK (och Risliden/Lossmen SK), Svansele IF och Åmlidens IF.

Dam: Bastuträsk SK/FF, Bjurträsk FF, Fromhedens IF (och MK Sniglarna), Kusfors IK, Norsjö Ladies.

Totalt 19 kapitel där du även får möta eldsjälen, supportern och en gästskribent som berättar om sina minnen från matcherna i Norsjöland.

Funderingar? Kontakta mig på goran@idrottsplats.se

Bergmarks hörna - nu på Facebook

Du har väl inte missat att jag har en egen sida på Facebook, "Bergmarks hörna": https://www.facebook.com/bergmark76/

Just nu är det fokus på idrottsplatserna och lagen i min hemkommun, Norsjö. Du är välkommen att följa vägen mot en bok om de lag i Norsjö kommun som en gång i tiden deltagit i seriespel. Idag är det två. En gång i tiden var det dussinet fullt. Har du minnen att dela med dig av, så får du gärna höra av dig till goran@idrottsplats.se

Grattis Leif Herlin - vinnare i Nyårsquizzet!

Den rätta tipsraden i nyårsquizzet blev som följer: X, X, 1, 2, 2. Inte helt oväntat var det fråga nr 5 som gäckade tipparkåren. Av femton deltagare var det elva som hade fyra rätt. Lottning fick tillgripas bland dem som hade full pott, och där hade Leif Herlin fru Fortuna på sin sida. En idrottsplatskalender kommer med posten. Grattis!

Tack till alla deltagare för visat intresse, och gott nytt år!

Nyårsquiz!

- vinn Idrottsplatskalendern 2020

Svara på fem frågor i vårat nyårsquiz, och du har chansen att vinna Idrottsplatskalendern 2020.
Mejla in den rätta tipsraden till goran@idrottsplats.se senast den 31:a december 2019.
Vinnaren presenteras den 1:a januari.

Frågorna:
1. Billingsfors IK, Dalsland, spelade en säsong i fotbolls-Allsvenskan, 1946-47. Det är det enda laget som spelat i Allsvenskan utan att vinna en enda match. Vad heter deras hemmaplan?
1 = Skogsvallen
X = Lövåsvallen
2 = Bruksvallen

2. Sveriges nordligaste naturgräsplan ligger i Norrbotten, och heter Palovallen. Men vad heter byn där Palovallen ligger?
1 = Muodoslompolo
X = Parkalompolo
2 = Ohtanajärvi

3. Mallbackens IF, Värmland, har spelat åtskilliga säsonger i damallsvenskan. Vad heter deras hemmaplan?
1 = Strandvallen
X = Sommarvallen
2 = Dalbackens IP

4. En av svensk fotbolls största legender, kanonskytten Gunnar Nordahl, öste in mål under sin karriär. Men i vilken klubb började "Il Cannoniere" sin framfart?
1 = IFK Holmsund
X = SK Örnvingen
2 = Hörnefors IF

5. Författaren av det här Nyårsquizzet, Göran Bergmark, är inte bara en idrottsplatsnörd, utan även vän med fotbollen. Hur många tillslag har han som bäst fixat i grenen bollkickning, där det gäller att kicka så många gånger som möjligt utan att tappa bollen till marken?
1 = 250 st.
X = 1775 st.
2 = 5200 st.

Mejla in den rätta tipsraden till goran@idrottsplats.se senast den 31:a december 2019.
Lycka till!
 

Fasta målade målställningar
- som guldet i Klondyke?

1896 fann man guld i Klondyke. Det känslan som då infann sig kanske kan vara jämförbar med när en idrottsplatsnörd finner fasta, målade målställningar? Idag ser vi mest mobila målställningar, som står på hjul och enkelt flyttas. Men en gång i tiden var det fasta mål med stolparna en bit ner i marken som gällde. Kommer själv ihåg hur jag en gång på gamla grusplanen i Norsjö avlossade stora kanonen, och distansskottet träffade ribban. Målställningen stod och svajade åt och fram ett bra tag innan den lugnade ner sig.

Det var inte ovanligt att fasta målställningar var målade i hemmaklubbens färger. På många gamla lagfoton syns randiga målstolpar i bakgrunden.

Min första bekantskap med målade målstolpar kom att ske i den västerbottniska lilla byn Kalvträsk. Här spelade SK Örnvingen sina matcher, och även om laget idag inte längre är med på fotbollskartan, så finns den vackra idrottsplatsen Halliden med sina härliga målställningar kvar.

Men hur många målställningar av den här typen finns det kvar i landet? Jag har själv bara sett en handfull, och då har jag ändå besökt ett par hundra idrottsplatser.

När jag sommaren 2016 reste runt och fotograferade för ett bokprojekt, så hade jag förhoppningen att ”finna guld”, och en vacker sommarkväll i södra Lappland fick jag faktiskt gåshud när jag upptäckte Stenvallen i Lavsjö.

Färgglatt var det även i Uttersjöbäcken, på idrottsplatsen Rektangeln ett par mil söder om Skellefteå i Västerbotten:

Kvarnåvallen i Niemisel, Norrbotten:

Har Du tips på gamla idrottsplatser med fasta och målade målställningar, hör av dig!
goran@idrottsplats.se

Text och foto: Göran Bergmark, Norsjö.
2019-04-28

-------------------------------------------------------------------------------------

En fotbollsplan i landet Narnia?

Om jag inte visste bättre så skulle jag för en stund kunna tro att det här är en fotbollsplan i landet Narnia. I en omarbetad version av C.S. Lewis sagoklassiker ”Häxan och Lejonet” kanske faunen Tumnus skulle kunna stå i korvkiosken och fresta med en kopp te och en varm korv?

”Allt var ljudlöst tyst; det var precis som om han hade varit den enda levande varelsen på jorden. Han såg inte till en enda rödhakesångare eller ekorre i träden, och skogen sträckte sig så långt hans öga nådde åt alla håll”. De raderna beskriver hur Edmund Pevensie upplever sitt första besök i Narnia, och jag upplever en slående likhet med mitt besök på Rökåberg i Lappland. Tystnaden är total. Antagligen var det mer livat i den gamla danslogen när det begav sig.

Här är det blott minnen kvar av den tid som varit. Sommar eller vinter, det spelar ingen roll på Rökåberg. Rökå IF, som spelade division 3-fotboll här på 60-talet, la ner sitt representationslag 1981.


Andra klubbar som Åmlidens IF och IFK Kristineberg lånade planen ibland, och det spelades matcher här så sent som på 90-talet. Men de senaste åren har planen stått övergiven, och gräset har vuxit högt. Nu vilar gräsmattan under snötäcket.

Rökå IF bildades 1953, och första säsongen mötte man klubbar som Rentjärn, Åmliden, Grundträsk och Kvarnåsen. Vad har alla dessa lag gemensamt? Jo, tyvärr är det så att ingen av dem existerar längre på fotbollsplanen. Fotbollsdöden har skördat med sin lie. Men en gång i tiden var det full fart här, precis som på så många andra håll ute på landsbygden.

Precis som i landet Narnia, så kommer vintern att släppa sitt grepp. Snön kommer att smälta, och fram kommer en grön gräsmatta igen. Men kommer det någonsin att dansas i logen igen? Kommer det någonsin att spelas fotboll på Rökåberg igen?

Läs mer om Rökå IF och Rökåberg .

Text och foto: Göran Bergmark, Norsjö.
goran@idrottsplats.se

-------------------------------------------------------------------------------------

 

Hej, och välkomna till ”Görans hörna”. Jag heter Göran Bergmark, och bor i Norsjö i Västerbottens inland. Här kommer ni att få följa med på mina resor och äventyr i idrottsplatsernas underbara värld. Det kommer att bjudas på roliga anekdoter, nostalgiska minnen och intervjuer bl.a. Har ni önskemål på idrottsplatser jag/vi bara måste besöka, så tveka inte att höra av er med tips: goran@idrottsplats.se

Jag kom med på den här resan i samband med en beställning av en idrottsplatskalender för ett par år sedan. Jag hade då fotograferat ett tiotal idrottsplatser. Idag är den siffran uppe i 200 st! Intresset för fotbollen och idrottsplatser kom till mig i unga år. Jag brukade följa min pappa Yngve till idrottsplatsen Rännaren i Norsjö, där det var drag kring fotbollen när jag växte upp på 80-talet. Det var inte alls ovanligt med 500 – 1000 åskådare på matcherna!

Jag föredrar små, charmiga idrottsplatser på landsbygden framför stora moderna skrytbyggen. Vill gärna se en vacker entré, hängräcken och omklädningsrum och läktare i klubbens färger. Fascineras även av övergivna idrottsplatser, där sista bollen spelades för länge sedan, där naturen tagit över platsen men i det höga gräset finns fortfarande bänkar och målställningar kvar!

Min egen fotbollskarriär blev kortvarig. Knattefotboll och juniorfotboll i Norsjö IF innan karriären avslutades vid 16 års ålder. Jag brukar dock ha med mig min fotboll på mina resor. Min vänskap med bollen – och hur det ser ut i min vackra hemkommun - kan ni se här i den här korta filmen som Filmjätten Media, Norsjö, har gjort:

https://www.youtube.com/watch?v=GHzsn7ih_bg