Lövåsvallen

Billingsfors


Egentligen finns det hur mycket som helst att skriva om Billingsfors IK och Lövåsvallen. Allt ifrån den historiska säsongen i allsvenskan, jubileumsmatchen mot GAIS 2006, den vackra träläktaren, filmen Offside och sen när klubben drog sig ur sexan. Då kom det med i både tidningen, radion och TV:n. Men det skulle bli för mycket text istället finns det lite länkar nedan att klicka på om ni vill läsa mer. Det blir dock en bildserie på över 30 bilder från Billingsfors. Håll tillgodo !

Billingsfors IK, någon som inte hört det namnet innan ? I så fall så tar ni er en titt på den sista platsen i den allsvenska maratontabellen.  Där hittar vi dalsländska Billingsfors IK med endast 3 poäng på en 61:a plats. Målskillnaden på de 22 matcherna blev 28-84. Det var säsongen  1946-1947 som samhället blev känt tack vare BIK som säsongen innan vann kvalet till allsvenskan. Men som sagt i allsvenskan blev det tuffare för brukets lag. Det blev ingen vinst utan tre oavgjorda matcher.   Publikrekordet är från den allsvenska matchen mot IFK Norrköping den 29 september 1946. Hela 5340 personer kom på besök.   60 år senare firade klubben 100 år med jubileumsmatch mot GAIS inför fina 850 besökande. Sex år senare tvingas klubben dra sig ur div.6 . Bara att hoppas att comebacken blir snart för de grönvita.   Ganska konstigt att en ort med över 1000 invånare inte ens kan få ihop ett lag till lägsta serien.

Nu är det som så att Lövåsvallen inte bara ha varit hemmaplan för BIK utan det var även hemmaplan för laget Stenfors BK.   Vilka var då dessa ? Damlaget spelade t.o.m. i allsvenskan.   Jo, har ni sett filmen Offside ? En av Sveriges två kultfilmer om fotboll (den andra är ju självklart Åshöjdens BK).   Filmen Offside är en förbannat bra och rolig film. Handlar om ett brukslag som är så dåliga att de nästan får lägga ner. Karaktärer som prästen som målvakt, den mutade domaren, den avdankade Duncan. Ni kan läsa mer om filmen här. Se den om ni missat den.   Fast i filmen Offside hette Lövåsvallen istället Sågvallen.

Lövåsvallen är en riktig höjdare. Kanske för enkel för andra men riktigt perfekt för en nostalgiker som söker annat än konstgräs, avbytarbås i plexiglas och sköna platsstolar i en betongkonstruktion.   Här möts man istället av snygg entré med överhängande tak med Lövåsvallen inskrivet. Tycker den påminner lite om en bensinmack av någon anledning. Sen har vi då den ursnygga takläktaren i trä målat i klubbens färger grönt och vitt. Klubbemblemet sitter på sidan av läktaren. Dessutom finns gamla ståplatser runt Lövåsvallen.

Lövåsvallen är unik i sitt slag då den är nog en av lätträknade svenska idrottsplatser som det spelats allsvensk fotboll på sen tidigare än 1960 som fortfarande ser likadana ut.   Men med dagens krav på olika faciliteter på en idrottsplats   så skulle den väl t.o.m. få nobben utanför Dalslandsdistriktet.
Sugen på att läsa mer om Billingsfors IK ? Lagom till 100 års firande kom boken 'Slå oss den som kan' .

OBS, varning !!! . Var god att notera att ert besök med Lövåsbilderna nedan kan bli mycket låååång. Idrottsplats.se tar ej ansvar för förlorad arbetstid.

Fakta

Förening
Billingsfors IK
Bildad
1906
Dräktfärg
Grönvitrandig tröja, vita shorts, gröna strumpor
Idrottsplats
Lövåsvallen
Invigd
1944
Publikrekord
5340, mot IFK Norrköping 1946
Serie
2011: Div. 6 Dalsland
Ort
Billingsfors
Kommun
Bengtsfors kommun
Landskap
Dalsland
Invånare
1134 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Samhället Billingsfors ligger ca 9 km sydost om Bengtsfors i Dalsland. Kommer man norrifrån och är på  genomfartsvägen genom Billingsfors  så ligger Lövåsvallen till höger. Kör in på Lövåsvägen och följ skyltar mot Lövåsvallen.

Tid för besök
Juli 2012

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här