Bockträsk IP

Bockträsk

Den imponerande bredd av fotbollslag som växte upp på landsbygden, deras utveckling påminner på sitt sätt om årstidsväxlingarna. Det började i späd skirhet, och fortsatte med blomstrande kraft till en tid då i princip alla byar hade ett lag. Med tiden har klubbar vissnat när ålderns höst anlänt, och 2020 är det många fotbollslag som sover en stillsam Törnrosa-sömn.

Ett av fotbollslagen som vilar är Bockträsk SK, i Sorsele kommun, Lappland. Byn Bockträsk har idag 20-talet invånare, men när bredden på fotbollslag i Lappland var imponerande stor var invånarantalet flera ggr större. På 40-talet nåddes toppnoteringen med 124 invånare. 1970 hade befolkningen nästan halverats från rekordsiffran 124 ned till 64.

Umforsmark, Arvån, Åskilje, Högland, Svanabyn, Ormsjö, Umgransele, Holmgård, Skarvsjöby, Skansholm… ja, jag kan fortsätta rabbla lag ett tag till. 1962 hade den västerbottniska delen av Lappland 28 klubbar i seriespel, varav 16 hade B-lag. Idag kan man tyvärr räkna klubbarna som är kvar i seriespel på fingrarna.

Sportklubben i Bockträsk bildades 1952. Fotbollslaget trädde in i seriespel 1957–58, och inledde med en sjätteplats i division 7 Sorsele. Det blev åtta säsonger för Bockträsk SK. 1965 blev avskedsåret. Det som började i division 7 kom att avslutas i division 7. Däremellan hann laget med att göra en inledning på en s.k. ”Åshöjden-resa”. Bockträsk vandrade på två säsonger från sjuan till femman. 1963 var det debut i divison 5 Elitserien Västerbotten Västra där lokala storheter som Blattnicksele IF och Sandsele SK huserade. Sejouren i femman blev dock inte lika ljus som sommarnätterna i norr. En enda poäng inbringades på sexton omgångar, och resan tog fart i motsatt riktning för att avslutas i division 7 Malåserien 1965.

På den plats där de tappra fotbollsspelarna i Bockträsk SK fordom höll hov, där är det numera en byggnad och gamla bilvrak mitt på planen. Delar av planen har också vuxit igen, men från ovan kan man fortfarande se konturerna av den plan som enligt uppgift i Västerbottens Fotbollskalender ska ha varit 95 x 55 meter. Ett gammalt utedass, och det som en gång var omklädningsrum finns kvar, men i övrigt inga spår alls av att det spelats fotboll. Se bilder i bildgalleriet.

Nästan 3 km inåt landet från fotbollsplanen finner vi Gläntan. Här är det en fin lokal, där band ibland uppträder och byborna äter god mat. Här brukar det också vara uppgörelser i både brännboll och minigolf. Att döma av beskaffenheten på banorna så är det nog inte fel att kalla underlaget ”krävande”…

I lilla Bockträsk hittar vi också en ung kille som kör försäsongsträning inför ett stundande NHL-äventyr: Nils Höglander. I april 2020 skrev han ett treårskontrakt med Vancouver Canucks, och i skrivande stund (just efter midsommar) kör han försäsongsträning i sina hemtrakter. Höglander, som fyller 20 år i december, tycker det är avslappnande att komma hem till sina idylliska hemtrakter. Vilken resa han har gjort: Från Bockträsk via anhalter som Malå, Skellefteå, Clemensnäs, Timrå, AIK och Rögle till nästa destination: Vancouver Canucks i National Hockey League.

Att Bockträsk SK ska göra comeback på fotbollsplanen torde vara en utopi som det ser ut i nuläget, men Nils Höglander har visat att drömmar kan uppfyllas. Kanske vi får se lagen från Lappland resa sig igen, när landsbygden på nytt blomstrar?

Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se
Bockträsk, 22/6, 2020

Klubbmärket från Ingemar Bergs hemsida klubbmarken.com
Fakta hämtade från Brunnhages fotbollsböcker samt
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/inlandets-stolta-fotbollshistoria-fran-ormsjo-till-blagult

Fakta

Förening
Bockträsk SK
Bildad
1952
Dräktfärg
Blå/Blå/Blå
Idrottsplats
Bockträsk IP
Invigd
Publikrekord
Serie
Nedlagd. Senast i div 7 Malåserien 1965.
Ort
Bockträsk
Kommun
Sorsele
Landskap
Lappland
Invånare
Ca 20
Hitta hit

Från Malå och väg 370, sväng av mot Slagnäs/Adak. Efter ett par km, sväng vänster in på grusvägen mot Bockträsk. Det som en gång var planen dyker upp i början av byn, på höger sida.

Tid för besök
22/6 2020