Glasriket levererar åter igen på fotbollskartan!
När vi rest land och rike runt efter idrottsplatser så har vi ofta märkt att just bruksorter levererar extra genuina och intressanta idrottsplatser. I Glasriket som ligger i östra Småland finns idag endast ett fåtal glasbruk kvar av de gamla glasbruken. Flera nedlagda bruk står övergivna runt om i Glasriket samtidigt som det läcker ut bly, arsenik osv i marker och vattendrag runt om. Och så finns det således även en del övergivna idrottsplatser (t ex Målerås, Lindshammar och Gullaskruv) kring de övergivna glasbruken. Men det finns också flertalet välskötta och fina aktiva idrottsplatser som t ex Älghult, Orrefors, Flygsfors och Victoriavallen i Nybro. Nu ska vi titta till Pukevallen i utkanten av just staden Nybro, hemmaplan för Pukebergs BK. Pukeberg är dessutom namnet på ett aktivt glasbruk. Läs mer på Glasrikets hemsida
Pukebergs BK bildades 1930, och det var just på initiativ från anställda på bruket som föreningen kom till. Glasbruket lät klubben göra iordning en fotbollsplan söder om bruket. Det är på samma plats än idag som Pukevallen finns belägen. Det som skiljer bruket och fotbollsplanen åt är riksväg 25. Kommer man väster ifrån på riksväg 25 så syns Pukevallen till höger om vägen.
Kopplingen till Nybro brottarsällskap var väldigt tydlig i många år i PBK så begreppet glaslirare slog aldrig igenom riktigt - tvärtom!
Intro på Pukevallen till match på 1940-talet
Samling vid gamla klubbstugan inför cykelutflykt. Återigen den glade spelmannen. Mannen till höger om honom ser lite hårdare ut.
Bildkälla, Pukebergs BK hemsida
Tycker ni att entrén till Pukevallen liknar en entré till en Folkpark så är det helt rätt. Entrén är nämligen hämtad från Nybro Folkets Park någon gång på 1970-talet.
Bildkälla: Pukebergs BK
1974 var året.
Rivalen Nybro IF hade rasat från att vara ett topplag i näst högsta serien i svensk fotboll. Dom kom trea säsongen 1970, före bl.a. både lag som Halmstads BK och Kalmar FF. Sen började raset och fyra säsonger senare så var det dags för division 4. Motstånd som Helsingborgs IF och Landskrona BoIS hade nu bytts mot Bodabruks GIF, Orrefors IF och just stadsrivalen Pukebergs BK. Glaslirarna....eh förlåt ‘Brottarna’ var ganska färska i div. 4 efter ett par sejourer i div. 5 men vinner hemmamatchen på Pukevallen med klara 3-1.
Lagbild från 1973. Bildkälla, Pukebergs BK hemsida
Ny seger mot rivalen
Publikrekordet på Pukevallen är dock bara fem år gammalt (läst 2024) och det är på hela 1 026 personer. Det är från match i div. 3. Motståndare? Givetvis lokalrivalen Nybro IF. Resultat? Pukebergseger med 2-1. Pukeberg slutade tvåa i serien medan Nybro kom nia. Tvåa i div. 3 kom Pukeberg även året efter. Man nådde aldrig seriesegern 2021 utan slutade på plats sex. Säsongen 2022 så kom man sist och det blev degradering till div 4.
En förening i arv
Hans Petterström är nuvarande ordförande i klubben (läst 2024). Han har spelat i Pukeberg hela sin karriär, och i A laget framförallt på slutet av sjuttiotalet, hela åttiotalet och slutade -92. Var även ungdomstränare 10 år och ordförande i u sektionen. Tidigare har även hans pappa Anders varit ordförande. Sen har även farfar Sigfrid Petterström varit med i styrelsen i föreningen.
Fantastisk hemsida
När vi skriver här på Idrottsplats.se om föreningar och idrottsplatser så söker vi bl.a. på internet efter föreningshistorik och anekdoter. Numera har i stort sett alla föreningar en hemsida där det i många fall finns en flik med texten ‘historik’. Men i flera fall möts vi av texten ‘kommer senare’ eller en mager presentation. Men Pukebergs BK sticker verkligen ut med en fantastisk dokumentation. Vill ni läsa mer om klubben så rekommenderas ett besök på deras hemsida och givetvis även ett fysiskt besök på deras fina idrottsplats. Här finns mängder med annorlunda anekdoter, bl.a. den här. Här snackar vi inte om filmare:
Vid en träningsmatch mot Lenhovda en sommar på 1970-talet mönstrade PBK sitt bästa lag inför höstpremiären. Benny Karlsson i PBK klagade lite över att han hade ont i foten i halvlek. Matchen var jämn och stod 1-1. Dom andra spelarna pushade på och sa.
- Skit i det, kom igen nu Benny!
Matchen slutade 2-2 och Benny hade väldigt svårt att ta sig in omklädningsrummet. Väl där inne så fick hann hjälp med att få av skor och strumpor. Dom fick till och med klippa upp skon för att få ut den onda foten. Det visade sig senare att den var bruten men på träningen efter hyllades Benny för att vara den första personen som spelat en hel halvlek med bruten fotled
Anders Bengtsson
En av de personer som bidragit till föreningens hemsida med anekdoter är Anders Bengtsson. Han tillhörde den framgångsrika årgången 1957 i Pukebergs BK. Anders spelade ca 200 matcher innan flytten gick till Östergötland där det blev spel med Torstorps IF. Som tränare hade han då ingen mindre än Sören Cratz som sedermera tog guld med Hammarby. Efter ett avslitet korsband så byttes spelarkarriären om till tränarkarriär för Grytgöls IK.
Inte helt oväntat brottare
Håkan Arvidsson föddes 1953 och började sin fotbollskarriär i Pukebergs BK. Som 21åring så fick han kontrakt med Östers IF 1974. Där blev det sen sju säsonger med bl.a. två SM-Guld. Efter det blev det Kalmar FF och ytterligare sju säsonger. Det blev också 25 A-landskamper. Som Pukebergare så har han också en bakgrund inom en annan sport på elitnivå, kanske inte helt oväntat just brottning.
Stort tack till ordförande Hans Petterström och f.d. PBK spelaren Anders Bengtsson.
Fakta
Länk från svensk-fotboll.com