Från Stöde till SM-guld, EM-silver och Diamantboll
Stödes damer spelade 2023 i division 3, men har ett femtontal säsonger bakom sig i division 2. Damlaget klev in i seriespel 1972, och i lilla Stöde (ca 1300 invånare) så kom en av svensk fotbolls största spelare att börja sin karriär. Fram till 1987 spelade en viss Tina Nordlund juniorfotboll i Stöde. Hon kom så småningom att spela 43 A-landskamper för Sverige. Hon var med i både OS, VM och EM (silvermedalj 2001), och för Umeå IK vann hon två SM-guld. 2000 tilldelades hon Diamantbollen som det årets främsta kvinnliga fotbollsspelare. Tina Nordlund heter numera Tina Lovesan.
Stöde har varit med i över 100 år på fotbollskartan. Klubben bildades den 18 augusti 1918 på initiativ av disponent Magnus Lilja. På den tiden spelades fotbollen i byn på lägdor. Någon ”riktig” plan hade laget inte förrän 1931. En man vid namn Thure Bengtsson hade kommit till byn 1929. Han var mycket idrottsintresserad och starkt bidragande till den första planen i byn. Bengtsson benämns som en man av stor betydelse för Stöde IF genom åren genom sin roll som administratör, organisatör och inspiratör. Den första planen? Den ska ha legat mellan järnvägen och en tjärn, och i samma tjärn (Barkttjärn) lär spelarna ha tvättat av sig efter matcherna.
Idag spelar Stöde sina matcher på Stöde IP, en trevlig och charmig idrottsplats. Här går läktare och byggnader i klubbens färger. En vacker läktare i trä står längs ena långsidan. Den största publik Stöde spelat inför hemma på idrottsplatsen är ca 600 åskådare. Den 22 augusti 1970 mötte 600 personer upp då Hassels IF stod för motståndet i en match som slutade 0-0. Dock är idrottsplatsens officiella publikrekord 656 personer, och det skedde den 2 september 2022. Då spelades det en landskamp på Stöde IP mellan Sveriges och Norges F18-landslag. En match som Sverige vann med 3-2.
Stöde gör en Åshöjden-resa
Efter att i många år ha huserat i de lägre divisionerna började Stöde på en Åshöjden-vandring uppåt i seriesystemet på 2000-talet. Klubben har runt 40 säsonger i fyran (den första 1970) och 2012 vann laget för första gången ”Medelpadsallsvenskan” (smeknamnet på division 4 Medelpad). Sejouren i trean blev ettårig, men laget tog nya tag och återkom 2016 till division 3 Mellersta Norrland. Marschen skedde i princip bara med spelare födda och uppvuxna i byn!
Stöde etablerade sig i trean och efter att ha placerat sig nia, femma, fyra slog laget till och vann trean 2019. Lilla Stöde kom in som en frisk fläkt i Norrlandstvåan. Stöde blev inte alls någon strykpåse som vissa experter hade förutspått. De två säsonger laget spelade i tvåan hamnade laget i mitten av serien båda gångerna, på en åttondeplats såväl 2020 som 2021. Men att det skulle vara svårt med division 2-spel i Medelpad fick även Stöde tyvärr erfara. Efter att lag som Ånge, Selånger och IFK Timrå klivit av division 2-spelet så tvingades även Stöde göra detsamma inför säsongen 2022. I januari kom beskedet att Stöde skulle dra sig ur spel i division 2 Norrland. Anledningen var inte ekonomi. Det handlade om spelar- och ledarbrist. I januari såg man inte ens ut att få ihop ett sjumannalag. Men Stöde fick ihop ett elvamannalag och började om i sexan.
Ska idrottsplatsen betygsättas, ja då blir det höga poäng. Hit kommer jag gärna tillbaka någon gång när det är match. Dessutom så fick den äran att platsa i vår Idrottsplatskalender för 2024. En årlig tradition vi har att ge ut en fotokalender med svenska idrottsplatser. Motiven är hämtade från historiska idrottsplatser runt om i Sverige, vackra entréer, gamla läktare, idrottsplatser med naturskön omgivning m.m.
Tack till Ingemar Berg, klubbmarken.com och Stöde IF.
Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se
2023-11-11