Eldsjälar finns det gott om i Sveriges avlånga land som betytt mycket för föreningars existens. På många platser har laget fått läggas ner och idrottsplatsen har fallit i träda när eldsjälarna inte orkar längre som i tex småländska Grönskog . På andra håll har föreningen överlevet tack vare eldsjälarnas fortsatta kärlek till klubben och till platsen. Det har inneburit att platsen fortfarande lever kvar. En del har efter sin bortgång hedrats och fått sitt namn uppkallat efter idrottsplatsen.
Men få har fått idrottsplaten uppkallad efter sig under sin levnadstid. En av dem finns i den skånska byn Östra Genastorp med ca 80 invånare (strax söder om Osby.) Idrottsplatsen invigdes 1952 som Strömsborgs IP men bytte namn 2003 till Allanvallen. Eldsjälen här heter Allan Nilsson.
När vi letade intressanta idrottsplatser till boken 'Idrottsplatsen i våra hjärtan' så sprang jag på Allanvallen via en tidningsartikel. Jag ringde upp Allan för att boka en intervju på Allanvallen. När jag ringer Allan så sitter han utanför Maxi i Osby och säljer Bingolotter till sin kära förening.
När Allan kom till Strömsborgs IF var föreningen bara 3 år. Sen dess har Allan varit spelare, vaktmästare, sekreterare, materialförvaltare, lagledare, osv, osv .
Över 60 år senare håller han fortfarande på. Det här är unikt och givetvis har Allan fått utmärkelser, bl.a. Kristianstadsbladets 'Trotjänarpris' .
Ungkarl skulle man kunna tro av all sin tid till SIF ? Nejdå, gift med Gerd Nilsson som skött kiosken i många år på Allanvallen och tvättar spelarnas kläder.
Idrottsplatsen i sig är dessutom en lantlig idyll som ligger lummigt inbäddat i skogen. Här kan man verkligen känna vingslagen från förr. Den gamla nedlagda skolan i byn ligger precis bredvid planen och fungerar som klubbhus och omklädningsrum. Och bortalaget byter givetvis om i den mörka källaren.
- Redan här har vi en fördel i matchen sa Allan och små ler lite när han visar oss runt .
Till vänster om fönstret syns trappan ner till bortalagets icke så idylliska omklädningsrum. Helkaklat duschrum ? eh tror inte det .
Den östra långsidan är brant ,hög och fungerar utmärkt som naturläktare, det är även här som den röda kiosken med texten 'Allanvallen' finns. Tittar vi till seriestatistiken så började det år 1954 med en femte plats i Skåneserien div 3. Som bäst så har det blivit några år i femman men de senaste fyra åren så har Strömsborg spelat i lägsta serien, vilket i Skåne är div 7. För tabellnördar så ställer Skånes FF till det rejält. En märklig regel som Skåneboll har är att om ett lag lämnar WO i någon av de två sista omgångarna så utesluts laget och tabellen räknas inte om. Oavsett om lag har WO innan. På damsidan körde Strömsborgs IF igång med ett lag säsongen 1985, sen vart det slut.
Apropå fotbollsdöden på herrsidan blev jag lite nyfiken hur det ser ut med de andra lagen året då damerna i Strömsborg spelade. Så här är statusen säsong 2018.
Finja IF, Tjörnarps BoIF, Visseltofta IF, Skånes-Fagerhults IF, dessa lag har inget damlag längre.
Emmaljunga GIF, varken dam eller herrlag. Laget nedlagt
Hästveda IF, flicklag
Tyringe IF, damlag div 4, Farstorps GoIF, damlag div 3.
Vittsjö GIK. Ja, hur det gått för denna klubb har väl inte undgått någon.
Allan i sina favoritkläder. Strömsborgsjackan och Arsenalkepsen.
Mer om Allanvallen och ca 170 andra idrottsplatser från hela Sverige kan ni läsa i boken Idrottsplatsen i våra hjärtan
Tack till Ingemar Berg, www.klubbmarken.com, Svante Bernhard (statistik) och till Allan Nilsson för intervjun och att jag fick använda bilderna på honom.
Fakta
Länk från svensk-fotboll.com