I midnattssolens land
Svappavaara, 4 mil sydost om Kiruna, är inte så långt upp man kan komma i Sverige. Men för de flesta i Sverige är det långt, långt upp i landet. Orten kanske är mest känd för koppar- och malmfyndigheter. Kopparfyndigheten i Svappavaara lär ska ha upptäckts av Olof Anundsson Lapptolk och som belöning för fyndet fick han skattefrihet och en silverpokal. Den moderna gruvdriften börjar 1965 med LKAB:s ankomst i Svappavaara. Det ger också ett uppsving till befolkningssiffrorna som stadigt ökar och 1975 befinner sig på sin topp: 1056 invånare att jämföra med nuvarande 408 (SCB: 2020). Under den här tiden skedde många förbättringar på Svappavaaras infrastruktur. T ex blev det anlagt simhall och idrottshall, fotbollsplan och elljusspår för både löpning och skidor.
Fotbollen kom till Svappavaara långt tidigare. Redan på 20-talet spelades det fotboll på lägdor, och på 30-talet bildades en idrottsförening. Enligt klubbmärket bildades Svappavaara Arbetares Idrottsförening 1931, men andra källor (RF = Riksidrottsförbundet) uppger den 1:a maj 1930 som bildandedatum. Ganska passande om föreningen bildades på arbetarnas stora dag, 1:a maj. Nu var det dock först 1938 som 1:a maj blev en nationell helgdag i Sverige.
Det spelades i lokala byaserier och arrangerades vänskapsmatcher, men det är först säsongen 1956-57 som vi hittar Svappavaara AIF i det nationella seriesystemet. Då har klubben gjort sin debutsäsong i en serie som kallades Norrbottensserien Klass 3 Kiruna. Här deltog fyra lag: Parakka SK, Svappavaara AIF, Vittangi IF och VIttangi AIF. Svappavaara slutade på andra plats.
Svappavaara vinner serien
1966, när uppsvinget är stort i Svappavaara, börjar också fotbollslaget göra väsen av sig. Svappavaara sopar hem Norrbottensserien Klass 2 Malmfältens Elit, som då var sjätte nivå i seriesystemet, och tog sig därmed upp till femman. I femmans Malmfältsserie blandar sig Svappavaara in i toppstriden och det blir en episk kamp mellan två arbetare-föreningar. Svappavaara AIF och Kiruna AIF gör upp om seriesegern, och där föll Svappavaara med minsta möjliga marginal. Båda lagen slutade på samma poäng och hade lika många plusmål, men Kiruna vann tack vare att man hade gjort ett mål mer än Svappavaara. Kiruna AIF hade 25-14 i målskillnad. Svappavaaraa 24-13. Den första sejouren i femman blev sexårig, och innan laget åter befann sig i division 6 hann laget med ännu en andraplats: 1970 blev man också slagna med liten marginal. Denna gång av Nilivaara IS som vann en poäng före Svappavaara.
1975 års serie - ingen kvar på fotbollskartan 2022
Foto: Strömbergs/Brunnhages fotbollsbok 1975.
1975 vann Svappavaara sexan och tog klivet tillbaka till femman. Notabelt från serietabellen, och ett mycket tråkigt konstaterande, är att av de tio lag som då deltog i serien så fanns inte ett enda lag kvar i seriespel sommaren 2022 (skrivs januari 2023). Leipojärvi, Masugnsbyn och Svappavaara var de enda som fortfarande var kvar i början av 90-talet. Leipojärvi kastade in handduken 1992, och de två återstående kämpade på till tidigt 2000-tal.
En säsong i fyran mot forna storlag
År 2000 vann Svappavaara femman, och fick sommaren 2001 mäta sina krafter med forna norrbottniska storheter som Notvikens IK, IFK Kalix och Luleå SK. Äventyret slutade med en niondeplats (av tio) och nedflyttning till division 5. Efter det blev det bara tre säsonger till i femman innan Svappavaara lämnade fotbollskartan efter hösten 2004. Lägre årskullar barn har fortsatt att utspela det gröna fältets schack på Bruksvallen även efter att seniorlaget lämnade seriespelet så visst finns det hopp. Det är alltid positivt med aktivitet, och vi hoppas att det blir en ny gryning för fotbollen i Svappavaara. Idrottsplatsen var en trevlig bekantskap. Det skulle utan problem kunna spelas sena matcher på Bruksvallen. Bilderna är tagna vid ett besök i juni, och klockan var 22:15 när jag anlände till Bruksvallen. Och som ni kan se i bildgalleriet skiner solen fint över planen.
Tack till Ingemar Berg, klubbmarken.com
Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se