En tillfälligt (?) insomnad hundraåring
I norra Småland hittar vi det gamla brukssamhället Edsbruk som ligger ett gäng mil norr om huvudorten Västervik. Närmaste andra tätorter är Gamleby i syd och Valdemarsvik i norr. Såsom namnet antyder är Edsbruk en gammal bruksort och namnet kommer just från det järnbruk som anlades här 1670. Anledningen till att det blev ett bruk just där var den stora tillgången på skog och tillgången till vattendrag. Under 1800-talets sista år lades järnbruket ner och istället blev det pappersbruk här. Ett bruk som var igång hela vägen fram till 1991.
Bruket i ruiner.
Idag är bruket alltså stängt sedan länge och har i mångt och mycket lämnats att förfalla. Dock är några delar kvar och har restaurerats. Bland annat finns det ett vandrarhem i en gammal brukslokal och även någon sorts konsthall. Förutom en del bevarade rester från det gamla bruket finns det även en fin kyrka – Västra Eds kyrka – med anor från 1100-talet. Där finns både en kyrkoruin och en nyare kyrka. Annars är det den vackra naturen som är slående i Edsbruk. Insjöar och åar skapar en idyllisk stämning och runtom byn finns det fin skog som skapar en magisk John Bauer-känsla.
Lämna bilen innan bron!
Självklart finns här även en idrottsplats och den är såklart påverkad av byns historia som bruk. Efter en lite slingrig väg bakom det gamla bruket hittar man in till Edsvallen. Strax innan idrottsplatsen korsar man ån på en bräcklig träbro (max 1,5 ton!) innan två stora karakteristiska entrétorn tornar upp sig. Dessa är gjorda i tegel och skapar en mäktig entré till idrottsplatsen. Vid mitt besök, 2020, hade Edsbruks IF gjort sin sista (?) säsong sedan två år men idrottsplatsen var ändå alltjämt välklippt. Bredvid elvamannaplan återfanns en mindre fotbollsplan med mål samt enklare belysning.
Här vågade vi inte ta över bilen
Runt huvudplanen finns det en omklädningsrums-byggnad och en kiosk. På samma sida finns två rödmålade avbytarbås. På motsatt sida finns idrottsplatsens enda läktare. En mycket kompakt och synnerligen brant träläktare. Merparten av publiken lär ha fått stå längs med planen vid publikmatcherna.
Laget som haft denna natursköna idrottsplats som hemmaplan är alltså Edsbruks idrottsförening, EBIF. Det finns uppgifter att klubben är bildad både 1921 och 1924. Oavsett år så är EBIF drygt 100 år, vilket är en hedervärd ålder för en förening. 1933/34 gjorde föreningen seriedebut och spelade varje säsong, förutom två krigsårs-säsonger, hela vägen till 1991. Mer om den moderna historien längre ner i texten. Under dessa 48 år huserade Edsbruks herrlag mestadels i division 6 där det blev fem seriesegrar: 1937/38, 1943/44, 1946/47, 1951/52, 1961 och 1965. Klubbens bästa säsong i dåtiden var 1956/57 då Edsbruks IF blev femma i division 5.
Den fina kiosken med Cloettaskyltar gör oss hungriga. Låt oss hoppas att den får åter sälja grillad korv och fika igen
Namnbyten i flera omgångar
Förutom fotboll har EBIF också haft bandy och hockey som sektioner. Det blev aldrig någon organiserad bandy men däremot i hockey. Rinken låg även den vid Edsvallen och min morfar Knut Andersson har berättat att han en gång i tiden varit där och spelat. Enligt Eliteprospect spelade EBIF fyra säsongers seriespel, i division 3 och 4, mellan 1956 och 1960 samt 1967-68. Bästa hockeysäsongen var 1956 då klubben vann division 4.
Under stora delar av 1990-talet, då dessutom bruket långsamt lades ner, var det dessvärre likadant med fotbollsklubben. Förmodligen då många flyttade från byn. 1980 bodde det 536 människor i Edsbruk, 2000 bara 298. Givetvis vållade det den lokala fotbollsklubben spelarproblem. Lösningen blev en sammanslagning. Nämligen med grannbyarna Storsjö och Ukna, någon mil nordväst upp längs skogen. Det laget hette Storsjö IF innan och tillsammans med Edsbruk IF bildades ”Tjust 2000” just år 2000. Namnet Tjust är namnet på hela bygden i Västerviks kommun där även Storsjö och Edsbruk ingår. Det blev totalt fem säsonger innan laget bytte namn till Storsjö igen 2005 då ”Tjust 2000” inte accepterades av förbundet.
Därpå var Edsbruks IF vilande fram till 2017 då herrlaget drog igång igen under namnet Västra Eds IF. Varför inte som EBIF vet jag inte? Men laget kom tillbaka med besked och skapade lite eko i norra fotbollssmåland. Det blev direkt serieseger – som obesegrade – i division 6 Vimmerby 2017 under det nya artistnamnet. Publiksnittet landade på fina 180 personer, enligt klubbens Facebook-sida, vilket tyder på ett stort fotbollsintresse i byn. Fina 210 åskådare, på Edsvallen, mot Hammarsgärde juni 2017 imponerar sannerligen. Året därpå döptes laget återigen om till Edsbruks IF och herrlaget gjorde en imponerande säsong i division 5 nordöst Småland och slutade sexa. Men därefter tog det roliga slut. En rejäl spelarflykt efter säsongen 2018 gjorde att Edsbruk inte kunde anmäla ett herrlag till 2019. Därefter har EBIF alltså varit vilande.
Daniel Mobaeck
Daniel Mobaeck, värt att nämna är att tre elitspelare har EBIF som moderklubb. Både Erik Södergren och Leif Schenell spelade elitfotboll i Åtvidabergs FF när ÅFF var att räkna med. Schenell var med i Åtvid i allsvenskan. Allra bäst har det nog ändå gått för Daniel Mobaeck (f. 1980). Daniel spelade för hembyn Edsbruk fram till han var tio år. Via Mörbylånga och Kalmar AIK hamnade Mobaeck sedan i Kalmar FF där han mellan 1997 och 2004 gjorde 189 matcher och 47 mål, både i superettan och allsvenskan. 2005 värvades han av Elfsborg och spelade där ända fram till 2015. I Borås blev det 206 allsvenska matcher toppat med SM-guld både 2006 och 2012. År 2007 gjorde dessutom Mobaeck tre landskamper för Sverige under en så kallad januariturné i Sydamerika.
Förhoppningsvis kanske det finns spelarmaterial för en omstart någon gång i den närmaste framtiden? Enligt klubbens Facebook-sida verkar det finnas några barn och ungdomslag i spel. Och publikintresset verkar onekligen finnas även nu i modern tid. Det finns onekligen åtminstone en fin idrottsplats kvar i byn som förtjänar ett herrlag.
/Anders Ekström, Sollentuna
Källor:
Hans Källgren
Wikipedia
Smålands fotbollsförbund
Eliteprospect.com
Svenskfotboll.se
Klubbmärken.com
Hör av dig om du har något minne från Edsvallen som du vill dela med dig av . mats@idrottsplats.se
Fakta
Länk från svensk-fotboll.com