Det är många lag som har haft Gamla Värendsvallen som hemmaplan. Östers IF började sitt tåg mot toppen av Sveriges fotbolls finrum här. Men Gamla Värendsvallen blev för trångt och man byggde ‘Nya’ Värendsvallen istället år 1966. Andra lag som använt/använder den är b.la. Wexiö Rugby Klubb, Växjö BK, Östers IF dam, Växjö FF och Växjö Norra IF. Den här uppdateringen kommer att fokusera mest på Växjö Norra IF.
Växjö Norra IF bildades 1939 men först under namnet Nors IF. Efter ett par år så bytte man till Växjö Norra IF. Gamla Värendsvallen invigde 1932 och kostade då 77 000 kronor att byggas. Idrottsledarlegendaren i Småland Anton Lindbergh från Waggeryd kallade den för den bästa idrottsplatsen i distriktet och en av de bästa i landet, när han dömt premiärmatchen Växjö BK-Karlskrona (2-2) exakt en vecka efter invigningen. En invigning som besöktes av 2 500 åskådare och hade gymnastik och friidrott på programmet förutom ett antal talare.
Ganska omöjligt att förstå att det år 1964 trängdes över 21 000 personer för Östers kvalmatch mot Hammarby. Ja ni läste rätt. Över tjugoettusen åskådare. På den tiden fanns det säkert flyttbara träläktare annars kan jag inte föreställa mig hur det går att trycka in över 21 000 personer på Gamla Vallen.
Men redan 1956 gästades gamla Vallen av storlaget Flamengo, som bjudits in av Östers Stig Svensson. Publikrekordet på grannen ‘Nya’ Värendsvallen är bara ytterligare ca 6 000 till i en kvalmatch tre år senare mot Brage.
Idrottsplatsen har en otroligt fin gammal takläktare i trä som består av omklädningsrum undertill och sittplatser ovan. Totalt 156 st. numrerade platser i sju rader av träbänkar målade i brunt. Men det är inte det enda som gör ‘Gamla’ till en härlig fin gammal idrottsplats. Hela atmosfären runt idrottsplatsen med det gamla stålräcket och stenstolparna till bänkraderna nedanför takläktaren till alla de gamla små husen runt om.
På 90-talet hade Växjö Norra sin storhetstid och då slogs man ofta mot Växjö BK i division 2 om vem som var bäst i stan efter Östers IF. Vid ett par säsonger var det Norra som var bäst när BK låg i trean. Kanske var säsongen 1995 Norras bästa säsong. Efter halva säsongen ledde man division 2 (vilket då var landets tredje högsta serie) ganska överlägset men tappade under höstsäsongen. Men man nådde ändå en andra plats vilket gav kvalspel. Den ökända kommunstrejken drog igång över landet och bl.a. landets vaktmästare drog ut i strejk. Så även på Kommunägda Gamla Värendsvallen. Alternativet för kvalmatchen mot Åtvidaberg blev istället Vederslöv-Dänningelandas hemmaplan Dänningevallen ca 1 mil söder om Växjö. Nästan 2000 personer drog sig ut till skogen för att se matchen som Åtvidaberg vann med 3-0. Annars gjorde sig Växjö Norra sig kända under 90-talet som ett bra cuplag även om det blev förlust mot allsvenska Östers IF och Malmö FF. Men mot allsvenska Helsingborgs IF så slutade det 0-0 och matchen gick till sudden death som dock HIF vann.
Alla dessa matcher spelades på Gamla Värendsvallen. Men träningsmatchen mot engelska Wolverhampton spelades däremot på ‘Nya’ Värendsvallen.
För övrigt så liknar takläktare den som finns på Lessebo IP fast denna på Gamla Värendsvallen är något mindre.
Nu är framtiden för Gamla Värendsvallen i fara. Hela Värendsvallsområdet håller på att få sig ett ansiktslyft. Östers omoderna Värendsvallen som byggdes 1966 och som är ett typexempel på miljonprogrammet med betong och smaklöshet. Den nya ‘Österborgen’ planeras att byggas på Gamla Värendsvallens mark. Förhoppningsvis så lyckas kommunen hitta ett nytt hem åt takläktaren åtminstone.
Passa på att besöka ‘Gamla’ innan det är för sent.
DEL 2 PÅ GAMLA VÄRENDSVALLEN
Och så kom då dödsstöten för Gamla Värendsvallen. I mars 2011 så satte grävskoporna käftarna i idrottsplatsen. Läktaren som många hoppades skulle flyttas till en annan plan var i för dåligt skick och fick dessvärre rivas med.
Gamla Värendsvallen R.I.P.
Fakta
Gamla Värendsvallen låg på västra industriområdet i Växjö. På samma plats idag finns Myresjöhus Arena.