Som passionerad idrottsplatsromantiker är det fantastik spännande att komma iväg på utflykter och se ett Sverige som många normalt inte får uppleva. Minst lika roligt är det att förbereda en utflykt, fråga efter tips via social medier, söka på kartor, kontakta hembygdsföreningar osv. Men även spännande att inte ha hela resan planerad utan besöka en del platser utan att veta hur platsen ser ut. Man kan se det som en liknelse som att gå in på ett galleri med ögonbindel, köpa en tavla utan att se motivet och sen öppna ögonen.
Till min tvådagars utflykt till Östergötland i augusti 2019 hade jag en del utstakade besöksmål. En del av dem hann jag inte med medans en del andra som man inte tänkt besöka får ett besök.
Efter att ha övernattat på nostalgiska Motell Sjögestad gick morgonturen österut mot Linköping. Först besök i Sjögestad, sen i Vikingstad. Därefter på kartan väntade Malmslätt som dock inte var ett utstakat mål.
Orten Malmslätt ligger endast 6 km från Linköpings centrum och förknippas med det militära och flyget. Här finns bl.a. Flygvapenmuseum och den militära flygplatsen Malmens flygplats . Men också en vacker idrottsplats vid namn Hellgrenshagen. Ett annorlunda namn på en idrottsplats men vackert sådan.
Direkt vid ankomst till idrottsplatsen så föll jag pladask av förtjusning. Entrén är slående vacker och passar så bra ihop med staketet och de täta tallarna. I bakgrunden skymtar man fotbollsplanen. Oerhört vackert ! Nu blev det många doser av vackra ord, dock inte av överdrift. Hellgrenshagen är en höjdare.
Ett vitt träräcke omger planen och man kan ana att det är röd kolstybb som det syns rester av mellan räcket och planen. Vid bortre kortsida finns klubbstugan och på den södra långsidan finner vi avbytarbåsen i trä och två mindre mobila träläktare.
Men namnet Hellgrenshagen, vad kommer det i från ?
Namnet Hellgrenshagen kommer från ett torp, som finns kvar! Ett soldattorp från sent 1700 tal! Namnet kommer från den indelte soldat som bodde i torpet. Den siste som bodde i detta torp hette Samuelsson som dör 1941. Och det är det torpet som finns kvar inne på idrottsplatsen. Till höger efter entrén står den fina gamla bevarade torpastugan som nu inhuser Maikgubbarnas klubbstuga. En supporterförening till MAIK. Framför stugan finns en rad med blåa plaststolar som på något konstigt sett passar bra in, speciellt fotomässigt.
Malmslätts AIK bildades 1926. Till en början låg den första idrottsplatsen inte helt oväntat vid regementet F3. Omklädningsrummet låg några hundra meter bort och tvättvatten kördes dit på en mjölkkärra som lånades från en närliggande mjölkaffär. Men arbetet med en ny idrottsplats tog fart 1945. Arbetet pågick till 1948 då Hagen var klar för invigning. Den 29 augusti skedde detta och för motståndet stod BK Derby från Linköping.
Den 23 oktober 1977 blev det finfrämmat på ‘Hagen’ . Malmslätt hade tagit sig till 16-delsfinal i Svenska Cupen och lottats hemma mot Örgryte IS. Göteborgarna hade året innan åkt ur Allsvenskan och var ett topplag i div. 2 . Det blev en tuff batalj där ÖIS vann till slut med 3-2. En som säkert var extra glad denna dag var kassören i MAIK eftersom grindkorset snurrade extra varmt. Publiksiffran uppgick till hela 2 960 personer. En siffra som fortfarande gäller som publikrekord.
Hellgrenshagen var som sagt inte påtänkt på resan men det blev en av kandidaterna till en av resans höjdpunkter.
Tack till Malmslätts AIK för historik, äldre bilder samt klubbmarken.com
Källa: Malmslätt-rött och slätt
Fakta
Adresslänk från svensk-fotboll.com