Minus tvåhundratjugofem i målskillnad
Fotbollen i Sverige har i många år haft ett starkt fäste med många föreningar och fotbollsarenor/idrottsplatser som verkat i decennier eller till och med upp mot hundra år. På hemsidan www.svenskafotbollsklubbar.se finns i dagsläget ca 10 000 föreningar listade som är aktiva eller bara överlevt ett kortare tag. Det här reportaget är dock så långt ifrån stora arenor som man kan komma, som t ex Örjans Vall i Halmstad som funnits i över hundra år eller hypermoderna Tele2 Arena i Stockholm.
Vi ska istället ta oss till en liten by utanför Mjölby i Östergötland där fotbollen aldrig riktigt fick fästet. I vårt sökande efter nedlagda idrottsplatser runt om i landet så fick vi tips om Hogstad. Här spelade på 1990-talet ett av Sveriges sämsta fotbollslag. I samband med en idrottsplatsexpedtion 2019 så var det dags att se vad som återstod av idrottsplatsen där det vällde in mål bakom den stackars målvakten i Hogstads IF för ca 30 år sen (läst 2024). Byn Hogstad ligger bara ca 7,5 km nordväst om Mjölby och här i byn bor ca 230 personer. I utkanten ligger byns fina kyrka som har sitt nuvarande utseende från slutet av 1700-talet. Kyrkan är dock en medeltidskyrka med anor från 1100-talet. Mitt emot kyrkan hittar vi marken av det som en gång var fotbollsplanen. Högt gräs men inte helt utan tecken om att det en gång spelats fotboll här. Avbytar- och publikbänkar finns kvar ute i slyn och stolpar som troligen var till hörnflaggorna finns kvar. Bredvid fotbollsplanen så finns en tennisplan, byastugan, en välklippt mindre fotbollsplan samt en vissen midsommarstång.
Kyrkan vakar över idrottsplatsen
Hogstads Bollklubb och Hogstads Idrottsförening
Fotbollen i seriesammanhang kom igång ganska tidigt i Hogstad, redan i början på 1930-talet. Först under namnet Hogstads BK och sedan ändrades om till Hogstads IF men seriespelet blev kortvarigt och föreningen lades ner redan innan 1940-talet hade ens startat. Men osäkert om fotbollsplanen var på samma plats som den nuvarande.
En ny version av Hogstads IF
1970 bildades en ny version av Hogstads IF och säsongen 1972 blev det debut för Hogstads IF damlag men sejouren blev ytterst kortvarig. Endast en säsong och endast fem inspelade poäng fördelat på en seger och tre oavgjorda matcher. Därefter åkte Hogstads IF ner i dvala.
Dags för Siesta!
Även om Hogstads IF tog ‘siesta’ från seriefotboll så kom en annan klubb att använda idrottsplatsen i Hogstad. Mjölbyklubben IK Siesta som även bedrev handboll höll liv i idrottsplatsen i Hogstad. IK Siesta spelade fotboll från 1974 fram till 1993. Det blev serieseger i division 6 säsongen 1984. Därefter följde fyra säsonger i division 4 med 1986 som den bästa med en femte placering. 1988 åkte de ur division 5 och tre år senare även division 6 innan man lade ner verksamheten efter säsong 1993. IK Siesta tog sen siesta för gott.
Hogstads IF gör comeback!
1996 är det dags igen för Hogstads IF att göra comeback. Det blev debut i division 7 västra Östergötland. Kanske inte den mest lysande debuten. Laget kammar noll i poäng med målskillnaden 10-235 på 22 matcher. Året därpå går det något bättre. Hogstads IF spelar en oavgjord och gör nästan dubbelt så många mål. Målskillnaden stannar på 18-180.
Tredje säsongen, nu var frågan om det kunde bli lagets första seger. Tyvärr så blir laget uteslutna under hösten efter att ha lämnat WO två matcher. Kanske blir droppen storförlusten mot Malexanders IF med hela 0-25. Detta är dock inget svenskt rekord. Det troliga svenska rekordet (dock ej bekräftat) är en match från 2015 (även det från Östergötland) mellan IK Tigris och Chile Vip IF som slutade 36-1. Kändes nog lite gott iallafall när tröstmålet i 70:e minuten kom för bortalaget.
Tack till Svante Bernhard för statistik och klubbmärken.com
Fakta
Länk från svensk-fotboll.com