Inte bara en idrottsplats att fota i skånska Hurva
Hurva IF bildades 1930. Det blev debut i förbund serierna 1946, därefter blev det 70 år i streck innan sista? säsongen 2016. Mestadels i lägsta divisionen. Som bäst i ’nutid’ är två säsonger i division 5 (1997 och 1998). Där en fjärde plats 1997 imponerar. Här fanns då starka föreningar i serien från betydligt större orter som Höörs IS och Hörby FF.
I början av 2000-talet så åkte jag en del ner mot Malmö och passerade då Hurva. På den tiden så hade jag inte börjat komma igång med idrottsplatssamlandet men jag minns att när jag passerade Hurva så vändes blicken från motorvägen mot idrottsplatsen. Säkerligen pågick det träning eller match vid något tillfälle. Nu 15-20 år senare så har fotbollsdöden på landsbygden skördat offer efter offer. Allt fler föreningar får svårt att överleva och tvingas lägga ner eller gå samman med grannbyn. I Hurva hade man lag senast 2016, frågan är om det blir comeback.
Förr gick riksväg nr 4 rakt igenom Hurva samhälle och det fanns säkerligen både matställen och mackar men när E 22:an blev klar så ändrades allt. Säkerligen till delade meningar. Nu när jag körde igenom samhället för att fota så var jag ganska så ensam på genomfartsvägen som delar samhället.
Glöm inte kameran!
Men om ni ska åka E22:an och känner att ni istället vill njuta av det riktiga Sverige så rekommenderar jag starkt att ta riksväg 4. I Hurva finns ett fint gammalt gästgiveri (som fortfarande är igång), den gamla järnvägsstationen är fint bevarad och är numera bed & breakfast, den gamla brandstationen är vackert bevarad, en stenkyrka med anor från 1200-talet och sen då Hurva Idrottsplats. Förr var Hurva också en handelsplats med flera butiker, nu verkar bara en skobutik utmed E22:an vara i drift.
Idrottsplatsen ligger inbäddad i vindskydd i form av träd på de sidorna som gränsar mot motorvägen samt buskage mot övriga sidor. En grön träbyggnad som fungerar som klubbstuga och omklädningsrum byggd under 70-talet finns i den nordöstra delen av idrottsplatsen. Kiosk har säkert funnits vid byggnaden med. Trots att det bara är två år (skrivet 2018) sen Hurva IF hade lag sen mitt besök så känns det som om det var fler år. Även om fotbollsplanen är klippt så har naturen börjat tränga sig på runt om, reklamskyltar göms mer snart i buskarna än vad de syns och avbytarbås och publikbänkar är i dåligt skick.
Precis som på andra håll så har fotbollsspelarna bytts ut mot fyrfota vänners agility träning. En allt oftare syn på idrottsplatser där fotbollen tvingats lägga ner som i t ex på Gullaskruvs IP, Losavången i Loshult, Furuvallen i Furusjö, Byxelkroks IP, Eriksvallen i Eriksmåla, Lekevallen i Lekaryd, Simonstorps IP osv…Kolla in vårt register på hemsidan, där finns många fler nedlagda idrottsplatser som vi besökt.
Hör av dig om du har något minne från idrottsplatsen som du vill dela med dig av ? Hör av dig till oss på mail mats@idrottsplats.se
Tack tilll Svante Bernhard för historik.
Fakta
Länk från svensk-fotboll.com