30 km nordväst om Sandviken hittar vi Jädraås, ett charmigt bruks- och järnvägssamhälle. Idag har Jädraås förlorat sin status som tätort, då under 200 personer bor här. Men en gång i tiden, på 1920-talet, när bruket stod på sin topp bodde här 700 personer.
Jädraås började växa fram i mitten på 1800-talet. Åren 1855 – 1858 så lät Ockelboverken bygga en masugn i Jädraån, och anläggandet av Jädraås Bruk satte fart på bostadsbyggandet. Det blev liv och rörelse i Jädraås. Järnbruket växte och för att möta de ökade behoven av att kunna transportera råvaror och produkter började bygget av en smalspårig järnväg. Dala-Ockelbo-Norrsundets Järnväg anlades, och blev en viktig framgång för Jädraås som blev ett administrativt centrum för järnvägen.
När nya metoder för framställning av järn började nyttjas, så blev det ett hårt slag för Jädraås bruk som 1930 stängde masugnen. Smedjan stängde 1942. Brukets storhetstid var över, men järnvägen fanns kvar trettio år till. Utflyttningen hade dock börjat, och ännu en smäll kom 1970 när sista timmertåget gick. Av Dala-Ockelbo-Norrsundets smalspåriga järnväg återstår idag en sex kilometer lång museijärnväg. Jädraås – Tallås järnväg där du sommartid kan åka på en tidsenlig tågresa i 1900-talets början.
Jädraås AIK bildas 1927, men redan ett par år tidigare spelas det fotboll i brukssamhället. De första resultat som finns bevarade är från något som kallades Fotbollpokalen. Där spelade Jädraås IF 1921-22 i Fotbollpokalens division III, där man blev trea bakom reservlagen från Sandvikens AIK och Gefle IF.
JAIK spelade i slutet av 30-talet fyra säsonger i division IV Gästrikeserien klass 1, men har efter det huserat i femman eller sexan med två säsonger i sjuan som undantag (1985 och 1987).
Brunnhages fotbollsbok skriver 1991 så här om Jädraås: ”I sexan fick Jädraås AIK vänta länge på en triumf. Närmare bestämt 23 år innan föreningen från norra Gästrikland äntligen tog en serieseger. Inte undra på att den populära tränaren Lars-Olof Granlund kastades i sjön bredvid fotbollsplanen av jublande spelare när framgången var ett faktum.”
2015 var senast JAIK var med i seriespel, och då blev det en jumboplats i div V Gästrikland. Både 2016 och 2017 var laget anmält till seriespel, men tvingades utgå pga spelarbrist. Återkommer JAIK till seriespel, anläggningen är ju fin, eller är det bara nostalgiska minnen som återstår nu av heta duster mot lokala ärkerivaler som Åmot och Jäderfors?
På hemmaplanen JAIK-vallen finns det idag stugor med sängplatser, och för en idrottsplatsnörd låter väl det som den ultimata semestern? Tänk att campa vid en idrottsplats! Direkt efter frukost bär det iväg ut på planen för att kicka boll, eller nyttja de fina elljusspår som finns i området. Badmöjligheter finns också i den närbelägna sjön. Vintertid har du närheten till fina skidspår, och skoterled som går nära anläggningen.
Text och foto: Göran Bergmark (goran@idrottsplats.se)
Fakta från Wikipedia och JAIK:s hemsida.
Tack till Svante Bernhard för seriestatistik, och till Ingemar Berg, klubbmarken.com, för klubbmärket.