Drygt tre mil sydväst om Skellefteå finner vi Ljusvattnet. En vacker och charmig liten by uppe i Västerbotten. Byns idrottsförening är fortfarande aktiv, men de gyllene åren ligger bakom Ljusvattnets IF. 2015 la man ner fotbollen, fast med en förhoppning att klubben skulle återkomma. Men vi kanske ska ta det från början...
Ljusvattnets IF bildades 1949, och mannen som tog initiativ till att det skulle spelas boll hette Bror Tjernström. Låter efternamnet bekant? Jo, det förhåller sig nämligen så att denne Bror Tjernström är farfar till Daniel Tjernström. Samme Daniel Tjernström som spelat över 300 allsvenska matcher med AIK, och blivit svensk mästare just med AIK år 2009.
Från början hade inte Ljusvattnet några egna matchtröjor, utan spelade i vita skjortor vilket på sin tid var uppseendeväckande. Valet av vita skjortor kom också att påverka till klubbfärgerna när Ljusvattnet sen fick sig ett eget matchställ. Kombinationen blev vitt och blått, och det var sjön i byn som inspirerade till den blå färgen.
Fotbollen har genom åren varit den huvudsakliga inriktningen, men det har även spelats ishockey och åkts skidor. Och så har man ”kapplöpt”! Idrottsplatsen heter Kapploppsheden, och här brukade man springa ikapp. Så när idrottsplatsen skulle ha ett namn blev Kapploppsheden naturligt.
Byn består av Södra och Norra Ljusvattnet samt ”Mittibyn”. Under storhetstiden när Ljusvattnet blomstrade, bodde här omkring 800 invånare. Fotbollslaget som oftast höll till i de lägre serierna tog sig uppåt. Under många år var det spel i fyran, men på 70-talet klev Ljusvattnet upp till division 3 Norra Norrland som på den tiden var det den tredje nivån i seriesystemet. Starkt! Framgångar hade även juniorlaget som vann Norrlandsmästerskapen 1978. Imponerande!
Tipsomgången 21-22 juni 1975 var Ljusvattnet med på tipskupongen, och kanske de gäckade en och annan tippare som trodde att den långa resan upp till Kiruna skulle vara jobbig. Ljusvattnet vann med 4-2, och fixade en tvåa i match nr 4! Men säsongen i div 3 Norra Norrland blev jobbig för Ljusvattnet. Blott tre segrar och degradering till fyran.
Damlag startade Ljusvattnet med 1993, och i cirka tjugo år kämpade de tappert och kom att fostra flera bra spelare. En stor profil från Ljusvattnet är Johanna Lindahl som gick vidare till Sunnanå SK och Piteå IF i Allsvenskan. En annan stor profil som kommer från byn är ”Ljusvattnets Henry”, Petter Andersson. Sex säsonger i Allsvenskan med Hammarby, och även proffssejour i Holland och Danmark.
Skolan i byn blev nedlagd 2003, och det blev en hård stöt för byn. Det blev allt tyngre att få ihop spelarmaterial, och så småningom blev det sammanslagning med rivalen IFK Bjurfors. Under ett par år spelade de under gemensam flagg som Arctic Cat FC, men 2015 tog det slut och IFK Bjurfors återuppstod under egen flagg men Ljusvattnet försvann. Förhoppningsvis kan de komma igen, för Kapploppsheden är en mycket fin idrottsplats i ett mycket naturskönt område.
Tack till Ljusvattnets IF, Norran och Brunnhages Fotbollsböcker för fakta.
Klubbmärket hämtat från Ingemar Bergs fina hemsida klubbmarken.com
Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se