Klosterliden

Långshyttan

Vi beger oss till bruksorten Långshyttan i södra Dalarna. Långshyttan utvecklades från en liten bergsmansby till att bli bruksort med järnverk. Redan på 1400-talet kan det ha funnits en hytta, alltså ett mindre järnbruk. 600 år senare så har ugnarna släckts. Under 1900-talets andra hälft lades flera av Klosterverkens delar ned, och 2014 kom sista dagen för Klosterverken i Långshyttan. Men fotbollslaget finns kvar, och nu ska vi bege oss till deras idrottsplats: Klosterliden.

Varför heter idrottsplatsen Klosterliden? Det har sitt ursprung i att det låg ett s.k. cistercienskloster (Cisterciensorden är en katolsk klosterorden) i närområdet, Gudsberga kloster i Husby socken. Det grundades 1486, och började avvecklas 1527. Idag är klostret till viss del en utgrävd ruin.

Vid ankomsten till idrottsplatsen är det svårt att inte lägga märke till entrén, med tjusiga snirkliga snickerier. Ederby snickerier stod för arbetet, och entrén kom på plats 1942. Då var fotbollen i ropet, och Långshyttans AIK på uppgång. 1944–45 vann Långshyttan Division 3 Uppsvenska serien sydöstra, i konkurrens med bl.a. IFK Mora. Säsongen 1945–46 blev det således spel i division 2 Norra, serien under Allsvenskan. Långshyttan vann fyra av arton matcher, och äventyret som bl.a. innehöll drabbningar mot Sandvikens IF och IK Brage slutade med nedflyttning. Det är Långshyttans hittills enda säsong på nivån direkt under Allsvenskan. Sedan 1950–51 är division 4 högsta nivån som LAIK har spelat på.

Brukslagets största fotbollskändis? Det torde vara Arne Arvidsson, målvakt som testade lyckan i Djurgården. Det gick rätt bra. 14 säsonger. 241 matcher. 3 SM-guld. 40 landskamper.

1984 startades en tradition med kändisfotboll på Klosterliden, ett jippo som kom att bli årligen återkommande i ytterligare 30 år. Genom åren har 186 kändisar totalt ställt upp till match. Bl.a. fotbollsstjärnor som Ralf Edström, Ronnie Hellström och Thomas Ravelli som tagit sig an ett sponsorlag. Det hela började med att eldsjälen och tidigare ordföranden i LAIK, Arne Larsson, såg till att engelska ligalaget Luton Town, The Hatters, fick möta ett förstärkt Långshyttan 1984. LAIK fick förstärkning bl.a. av de tidigare landslagsmännen Ronnie Hellström och Björn Nordqvist. Det hjälpte inte. Luton vann inför en bra bit över tusen åskådare.

Det berättas också om en tränare som fick raseriutbrott i mitten på 90-talet. Domaren var fokus för ilskan, och tränaren hade helt sonika kastat ut lagets tröjor och vattenflaskor på planen innan han med bestämda steg lämnade Klosterliden. Vad som hände sen förtäljer ej historian...

Idrottsplatsen finns i boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan” där den betygsattes med "Två bollar – utomordentlig historia värd en omväg".

Klubben bedriver förutom fotboll även orientering och ishockey. Ishockeyn spelas i Klosterhallen, som man kan se i bildarkivet, bredvid grusplanen.

Klubbmärket från Ingemar Bergs hemsida klubbmarken.com

Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se

Fakta

Förening
Långshyttans AIK
Bildad
1921
Dräktfärg
Vit/Svart - Svart - Svart
Idrottsplats
Klosterliden
Invigd
Publikrekord
Serie
Division 6 Södra Dalarna (2020)
Ort
Långshyttan
Kommun
Hedemora
Landskap
Dalarna
Invånare
1470 (SCB 2019)
Hitta hit

Följ väg 270 norrut från Hedemora. Brukets höga skorsten visar vägen.

Tid för besök





 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här