Besökt Juni 2019
- På Lörby Park spelar vi fotboll på riktigt gräs . Så inleds texten på föreningens hemsida. Och det är givetvis så fotbolls ska spelas. Det var en fröjd att se den välskötta gröna mattan och detta trots att besöket gjordes slutet av juni 2019. Jag kom söderifrån efter en baddag i Hällevik. Lörby Parks västra kortsida ligger precis utmed genomfartsvägen i samhället. Det är även här den vackra grinden med stålbågen ovanför finns, riktigt stiligt.
Idrottsplatsen invigdes 1944 och firade den gångna sommaren 75 år (skrivit 2019). Att idrottsplatsen kom till är mycket tack vare en stark kvinna. 1916 kom Thora Hallerth till byn och blev lärarinna i skolan. Hon älskade idrott och var en av initiativtagarna när Lörby IF bildades 1941. Hon var en stor kämpe och slet för att byn skulle få sin egen idrottsplats. 5000 kr kvar kostnaden. RF stod för 1500 kr, Mjällby kommunen fixade ‘hela’ 200 kr och resten fixade Thora ihop.
Men hon fick ge sig när det gällde namnet. Viktoriavallen (efter hennes eget namn) eller Segervallen stod på hennes önskelista.
1945 gjorde herrlaget debut i seriesammanhang och det varade fram till 1991 då man avslutade sejouren med en elfte plats i div. 6 västra Blekinge. Damlaget kom till efter att Blackstones korplag lämnade korpen för att börja seriespel.
Karriären i serien skedde 1979 och till skillnad från många andra föreningar så är det just damlaget som funnits kvar. Men 1990 var det nära att föreningen höll på att läggas ner då herrlaget var på dekis. Damerna protesterade och bestämde sig för att köra vidare. Tur var väl det !
Man är idag en av landskapets bästa föreningar även om det blev degradering från div.1 denna säsong. Föreningens bästa säsong var nog 2014 då man kom sexa i div.1 . Inte dåligt för en ort med mindre än 300 invånare.
Källa: Lörby IF hemsida, Blekinge Läns tidning, Svante Bernhard.
Fakta
Länk från svevnsk-fotboll.com