"Du är ju svensk för faan!"
Nu bär det av mot varmare klimat, närmare bestämt till småländska Målilla. Orten som är med i högsta serien i både i speedway och i ‘SMHI-ligan’. Nu finns det inte någon liga för orter med värmetemperaturer men om det funnits det så hade Målilla definitivt spelat i högsta serien. Värmerekordet i Sverige innehavs av orten också. Det var den 29 juni 1947 som termometern visade hela 38 °C. Säkerligen var det ingen skön hetta den dagen . Orten är som sagt en av de mest framträdande orterna när SMHI rapporten presenteras. Men värmen är något orten är stolt för då de placerat en stor symbol i form av en termometer i en rondell vid den norra infarten till tätorten.
Speedway är det andra då som orten är extra känd för. Målilla Motorklubb bildades 1929 men bytte namn till Dackarna år 1949. Sen dess har det blivit sex SM-guld, det senaste kom 2021. Hemmabanan Skrotfrag Arena (inte så charmigt namn för oss arenaälskare) är en mäktig pjäs i utkanten av orten. Kapaciteten är hela 15 000 åskådare vilket gör att man har kunnat anordna deltävlingar i Speedway Grand Prix.
Men Målilla har ännu mer att erbjuda för oss idrottsplatsälskare. Bara några hundra meter från rondellen med termometern ligger Idrottsparken i Målilla. 1934 invigdes idrottsplatsen och börjar alltså närma sig 90 år (läst 2022). Det står 1935 på det gamla kortet nedan så årtalet är inte riktigt klart med.
Från början så var Målilla GoIF’s färger svart och vitt. Som sig bör när man invigde idrottsplatser förr så var det invigning med pompa och ståt. Till invigningen så bjöds det på match mot allsvenska Sandvikens IF. Motståndarna var ofina och vann med hela 11-0. Men Målilla blev så imponerande att man valde att byta färger på sina kläder till Sandvikens färger som var rödvita.
Entrén till idrottsparken är i klassisk folkparksstil, målad i rött och vitt. Likaså takläktaren som även den är från 1930-talet. Läktaren påminner i konstruktionen med de som finns på t ex Guldkroksvallen i Hjo och Laxvallen i Mörrum. Stiligt, vackert och hög nostalgi !! Vi får hoppas den får många år framöver och blir K-märkt.
Säsongen 1973 är klubbens bästa för fotbollen. Då vann man division 4 och tog steget upp i division 3. Där blev dom bara ett 1årsfall. Förra säsongen så hamnade Målilla på negativ kvalplats i division 5. Dessvärre så blev de degraderade så denna säsong 2022 så blir det spel i division 6 Vimmerby med matcher mot bl.a. Ankarsrums IS och SK Lojal (Vena).
Eldsjälar och spelare som återfinns i ett lag år efter år växer inte direkt på träd, speciellt inte i en tid då många väljer att avslutar sin karriär tidigare än vad man gjorde förr. Men i Målilla finns en som definitivt varit klubben trogen. Marcus Håkansson Kilveús gjorde sin debut som 14 åring i bandylaget när man mötte AG90 den 15 november 1992. Sen dess har det blivit 1000 matcher totalt i fotboll och bandy.
Marcus uppmärksammades för sin 1000:e match när han steg in på Idrottsparken i en kvalmatch mot Holsby SK hösten 2021.
Dock innehar han inte rekordet för antalet matcher i föreningen. En spelare vid namn Roger Rönnlund har rekordet på 1012 matcher. Återstår att se om Marcus tar sig förbi.
Det var en period under främst 1980-1990 som det var populärt för engelska fotbollslag att komma till Sverige på träningsläger. Åka iväg på utlandsresa, festa, skaffa lite nya fans, möta matchtränade lag samtidigt som det var en stor dag för det svenska laget. Oftast spelades matcherna mot mindre lag ute på landsbygden. Till Målilla kom Blackburn Rovers och Crystal Palace.
Just matchen mot Crystal Palace lördagen den 1 augusti 1992 minns Peter Åhlen från Tierp mycket väl (numera lagledare för Marma-Mehede IF).
Förkärlek till just Crystal Palace, så det blev en utflyktsresa till Småland för att se engelsmännen mot Bankeryd och Målilla.
Så här minns Peter besöket:
- Jag har alltid varit lite svag för Crystal Palace och när dom var i Sverige så tyckte jag det var kul att åka runt och titta på dom. Man kom till många små orter som man förmodligen aldrig kommit till annars. Jag kommer ihåg en lite över förfriskad smålänning som ville ha min autograf eftersom jag hade Palace tröja på mig. Han pratade engelska och jag svarade på svenska. Hans kompisar höll på att dö av skratt! När det gick upp för honom att jag var svensk så kom det: "Du är ju svensk för faan!"
Peter sparade matchprogrammet och när man tittar närmare på laguppställningen hos gästerna så finns en hel del kända namn. Målvakten Nigel Martyn, pannbandsspelaren Eric Young, måltjuven Stan ‘Stan the man’ Collymore men mest känd i dagsläget är kanske nuvarande engelska förbundskaptenen Gareth Southgate. Undrar vad han minns från Målilla ?
Det är inte slut där när det gäller idrottsplatsnostalgi, för bakom kortsidan med berget så ligger bandybanan Venhagsvallen. En klassisk bandybana med rejäl läktare, enorma strålkastare och höga naturläktare. Här spelar Målilla GoIF bandy sina hemmamatcher. Det är konstfruset sen 1994. Säsongen 2001 var man ytterst när att ta steget upp i högsta serien men föll med en hårsmån,. Numera är det spel i division 2 (läst januari 2022).
Bandy ska helst fotas på vintern.
Med Sveriges största speedwaybana, en idrottsplats med hög nostalgifaktor samt en klassisk utomhus bandybana med stor läktare så förklarar vi härmed Målilla till Sveriges ‘Arena huvudstad nr 1’. Visst finns det betydligt fler orter som har fler och mäktigare arenor men med bara ca 1400 invånare och så nostalgihöga klassiska platser så kan det omöjligt finnas många fler aspiranter. Nu finns dock ingen utmärkelse av denna kategori men i boken ‘Idrottsplatsen i våra hjärtan’ som jag var med som författare till så belönades i alla fall Idrottsparken i Målilla med ett eget kapitel. Mer om boken kan ni hitta i länken.
Stort tack till Målilla GoIF, Peter Åhlen (Tierp), Svante Bernhard och Ingemar Berg http://klubbmarken.com/
Fakta
Kartlänk från svensk-fotboll.com