Vi letar oss till Hällnäs, i Vindelns kommun i Västerbotten. Hällnäs är en gammal järnvägsknut där stationen byggdes redan 1892. Här finns även Hällnäs sanatorium, där en gång i tiden berömda författare som Sara Lidman och Torgny Lindgren var inlagda. Numera påstås det att det spökar där, och det har även hållits spökvandringar där. Men nu var inte ämnet spöken. Vi ska besöka idrottsplatsen i Hällnäs, Movalla.
IFK Hällnäs bildades den 31:a januari 1925, och var en sammanslagning med den tidigare idrottsklubben och skidklubben i byn. Skidor och fotboll var klubbens stora sporter, men även friidrott, tyngdlyftning och orientering har varit aktiva grenar i klubben.
1943 var medlemsavgiften i klubben 1 krona och 50 öre för herrar, och 1 krona för damer. Ekonomin ansågs då vara så god, så styrelsen tog beslut att skänka 25 kr till Svenska Norgehjälpen (som samlade in pengar, kläder m.m. till Norge i samband med den tyska ockupationen under andra världskriget). En god insats, men året efter var kassan tom så klubben beslutade att ta ett banklån på 2000 kronor för att styra upp verksamheten.
Genom åren har fotbollslaget kämpat på de lägre nivåerna av seriesystemet. 1970 lade man gräs på Movalla, och rustade upp idrottsplatsen. Laget växte med upprustade Movalla, och 1976 gick Hällnäs hela vägen till final i den s.k. AC-cupen (en handikappturnering för lag i Västerbotten där lägre rankat lag började med ett plusmål för varje division det skiljde mellan lagen). Hällnäs slog ut högre rankade lag som div 4-lagen IFK Umeå och Täfteå på vägen. I finalen blev IFK Ålund för svåra, men silver är inte fy skam.
IFK Hällnäs 1978. Bakre raden fr v: Lagledare Rolf Gottfridsson, Jan-Olov Persson, Håkan Karlsson, Stig Eriksson, Torbjörn Hägglund, Hans Andersson, Roland Fredriksson, Bertil Nilsson och Bengt Flodin. Främre raden fr v: Jan Lindgren, Peter Ahlenius, Anders Eriksson, Göran Hedman, Torgny Burlin, Staffan Kollberg och Pär-Håkan Östman.
Med åren fick Hällnäs samma problem som drabbat många andra orter på landsbygden. Sviktande intresse och sviktande befolkningsunderlag gjorde att man antingen skulle lägga ner eller finna samarbetspartners. Sommaren 1992 blev IFK Hällnäs jumbo i division 6 med noll inspelade poäng. Det blev Hällnäs sista sommar i egen regi. Man slog sig sedan samman med Åmsele SK och Slipstenssjöns IF och bildade HÅS FF. Den konstellationen blev lyckad, och var faktiskt under ett par år ett svårspelat topplag i division 4. Men även Hås skulle få problem med tiden, och 2013 var det dags för en ny sammanslagning; denna gång med Rödåbygdens IF och Vindelns IF. Det samarbetet avslutades 2018. Rödåbygden fortsatte i egen regi, och spelar sommaren 2019 i den södra Västerbottensfemman.
Movalla används fortfarande för sommaraktiviteter och bl.a. Vindelns ungdomslag spelar matcher där. Så än kämpas det och svettas, och frodas drömmar på Movalla.
Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se
Klubbmärket hämtat från Ingemar Bergs hemsida klubbmarken.com
Fakta om klubben hämtade från IFK Hällnäs historik
Lagbild från Brunnhages fotbollsbok 1978