Myggvallen

Risbäck


Text och foto: Göran Bergmark, Norsjö.

I de södra delarna av den västerbottniska delen av Lappland, hittar vi den lilla fjällbyn Risbäck som är belägen 7 mil nordväst om Dorotea. Byn ligger naturskönt nära Arksjön, och endast tre mil nordväst om Risbäck finner vi skidorten Borgafjäll som är känd för fina skidbackar.

I Risbäck, som ligger i Dorotea kommun, finns också kommunens enda kvarvarande byaskola. Den har varit hotad i ett par år, men läsåret 2016-17 lever skolan fortfarande vidare och har elva elever i årskurserna 1-6. När eleverna påbörjar sitt sjunde skolår, då är det skolan i Dorotea (7 mils resväg) som gäller.

Idrottsföreningen Risbäcks IF bildades 1935, i en tid då Västerbottens inland frodades och växte. Man kom främst att satsa på fotboll, skidor och friidrott. Föreningen var så sent som ett par år in på 2000-talet fortfarande aktiv med tävlande inom friidrott. Fotbollen i byn somnade in efter säsongen 1977. Men planen användes såklart av folket i byn, dock mer och mer sparsamt allteftersom åren gick. Det tränades dock friidrott, bland annat stavhopp och längdhopp ända in på 2000-talet. Spåren finns kvar i omklädningsrummen i form av madrass, häckställningar och diverse andra verktyg för friidrott. Klubben kan faktiskt stoltsera med några SM-guld i veteransammanhang, då den dåvarande fjällprästen Agne Bergmark blivit svensk mästare i både tresteg och stavhopp. Vid resterna av Myggvallen står ännu några mindre målställningar kvar, och mellan planen och omklädningsrummen är det numera en skrotsamling.

Fotbollslaget var som bäst uppe i division 5, en serie som gick under namnet Västerbotten Elitserien Västra. Ofta huserade laget i mitten eller i botten på serien, men 1966 var det ytterst nära att fjällbyn tagit en sensationell serieseger i division 5. Risbäck slutade en poäng bakom seriesegrande Ormsjö IF Uven, som under en period var ett av de bättre lagen i den södra delen av den Västerbottniska fjällvärlden. Från Ormsjö IF Uven kom för övrigt en allsvensk fotbollsexport vid namn Sven Lindman. Lindman gick från Ormsjö IF Uven till Lycksele IF innan han tog steget till Djurgården och Allsvenskan, och så småningom även proffsliv i Rapid Wien, Österrike, och svenska landslaget där det blev totalt 21 framträdanden.

Risbäck kämpade vidare, men utflyttningen från byn hade börjat och det blev svårare att få ihop fullt lag till matcherna. Ett problem som var gemensamt för många av de små lagen ute på landsbygden. 1972 var Risbäck nere i division 6 Lappmarksserien Södra, där man avslutade sejouren med att vara på övre halvan de tre sista säsongerna som klubben orkade hålla igång. 1975 och 1976 slutade laget trea, och i den sista säsongen som Risbäcks IF spelade boll slutade laget på en fjärdeplats. Genom åren har bland annat nämnda Ormsjö, men också Höglands AIK, Borgafjäll och inte minst ”storebror” Dorotea varit de främsta ärkerivalerna.

Fakta

Förening
Risbäcks IF
Bildad
1935
Dräktfärg
Randig gul-svart tröja, svarta byxor, svarta strumpor.
Idrottsplats
Myggvallen
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
Nedlagd. Spelade sista säsongen 1977 i div 6 Lappmarksserien Södra Västerbotten.
Ort
Risbäck
Kommun
Dorotea kommun
Landskap
Lappland
Invånare
54 (enligt SCB 2000)
Hitta hit

I Dorotea, i södra Lappland, lämnar du E45:an och fortsätter västerut i riktning mot Borgafjäll. Cirka 70 km nordväst om Dorotea dyker den lilla byn Risbäck upp, och bortanför den gamla affären Fjällnära Livs svänger du av till höger efter en gammal grusväg. Se satellitbild för närmare beskrivning.

Tid för besök