Nilivallen

Nilivaara

 
I Nilivaara, högt uppe i norra Sverige, bildades idrottssällskapet 1945. Här fanns både postkontor och fem mataffärer, och som i alla andra byar idrottades det friskt. Idag är fotbollssektionen vilande, men löpning och orientering är fortfarande aktiva grenar i byn. Löpartraditionen är stark, och här har fostrats många löpare. Varje sommar arrangerar klubben Niliterrängen i skogarna kring byn.

Fotbollsverksamheten kom att bli stark under en period, och laget etablerade sig på 60-talet i division 4. Men klubben siktade högre, och på 70-talet var siktet inställt på division 3. Marschen uppåt fortsatte och efter en första snabbvisit i trean så tog man ny fart. Efter andraplatser i div 4 Norrbotten Norra såväl 1974 som 1975 lyckades Nilivaara vinna serien 1976, och ta klivet. Nu stod man rustade och redo för division 3 Norra Norrland. Första säsongen slutade med en femteplats, men det var säsongen 1979 som kom att bli den bästa i klubbens historia.

Sommaren 1979 blandade sig Nilivaara in i toppstriden i division 3. Det var ansett som en rejäl överraskning att den lilla byn hängde med så bra. I synnerhet med tanke på att division 3 på den här tiden var tredje nivån i seriesystemet, till skillnad från idag då trean är devalverad till den femte nivån i seriepyramiden. Ända till den 18:e omgången hade Nilivaara häng på västerbottniska Norsjö IF (som vann serien), och Notvikens IK, Luleå (som blev tvåa). En förlust borta mot Harads blev dock ödesdiger, och fick Nilivaara att tappa spår. Nilivaara knep dock bronsplatsen, och placerade sig i sluttabellen före storheter som IFK Luleå, Bodens BK och Skellefteå AIK. IFK Luleå (som spelade i Allsvenskan 1971) fick för övrigt bita rejält i gräset på Nilivallen den sommaren. Nilivaara spelade nämligen skjortorna av Luleå, och vann med hela 6-2! Tredjeplatsen betydde också att Nilivaara var det tredje bästa laget i Norrbotten den säsongen. Endast Gammelstads IF (i division 2) och Notviken (andraplacerade) var högre rankade än den lilla byn 1979. Starkt av en by som i slutet på 70-talet hade drygt 250 invånare!

1980 blev Nilivaara näst sist, och degraderades till fyran. En gång till samlade laget kraft och återkom till trean.
1985 gjorde man ett sista besök i division 3 Norra Norrland. Det slutade med en jumboplats. Även året efter slutade
säsongen med en jumboplats, och två år efter sista besöket i trean spelade Nilivaara alltså i femman. Storhetsepoken var över, och efter 1987 har laget spelat tre säsonger i division 4. Men som för många andra små byar blev det svårare och svårare att få ihop fullt manskap. 2010 blev året då Nilivaara IS vinkade farväl till fotbollen med en tiondeplats i division 5 Norrbotten Norra. Men ingen kan ta ifrån Nilivaara, att de sommaren 1979 var tredje bästa laget i Norrbotten!

Fakta

Förening
Nilivaara IS
Bildad
1945
Dräktfärg
Blå/Blå/Blå
Idrottsplats
Nilivallen
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
2016 (a-lag): Vilande. Senaste säsong 2010, en tiondeplats i div 5 Norrbotten Norra.
Ort
Nilivaara
Kommun
Gällivare
Landskap
Lappland
Invånare
167 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Byn ligger sex mil nordost om Gällivare, högt uppe i den norrbottniska delen av Lappland. Byn är belägen söder om väg 395, och norr om väg 394. Fotbollsplanen ligger i den östra utkanten av byn. Se satellitkarta för närmare beskrivning.

Tid för besök
Maj 2016