I Vuollerim, uppe i Lappland, har man funnit arkeologiska lämningar som är så gamla som 6000 år. Riktigt så gammal är inte sportklubben i Vuollerim. Den bildades 1927, och har således passerat aktningsvärda 90 år som förening. Genom åren har sportklubben varit verksam inom fotboll, ishockey, längdskidor, alpint, cykel, friidrott och gymnastik. Idag är inte aktiviteten lika sprudlande som förr, men klubben är i högsta grad aktiv även om man inte längre har representationslag på seniornivå som spelar boll på Rimvallen.
Fyra mil söder om Jokkmokk, nära Luleälven, kom en av svensk ishockeys största spelare att fostras. Lars-Göran Nilsson, som fick det målande smeknamnet ”Virvelvinden från Vuollerim”, är född och uppvuxen i Vuollerim. Han debuterade som 12-åring i A-laget, och via Öjebyns IF och IFK Kiruna hamnade han så småningom i Brynäs. Väl där blev det inte mindre än 8 SM-guld med Brynäs! På 469 matcher med Brynäs gjorde han 292 mål och 282 assists! Han hann även med tre VM-silver och tre VM-brons med Tre Kronor, och totalt 177 A-landskamper. I januari 2019 blev han invald i svensk hockeys Hall of Fame. "Virvelvinden" var även en mycket bra fotbollsspelare, och hade anbud från allsvenska IFK Norrköping men valde Brynäs och ishockeyn.
Åter till Vuollerim. Fotbollen saknar som tidigare nämnts ett representationslag, men man bedriver verksamhet med ungdomar i åldrarna 8–16 år. Ett A-lag har inte Vuollerim haft sedan 2002. Då blev laget tia i division 4 Norrbotten Norra. Högre än division 4 har VSK inte varit, även om det var nära på 60-talet. 1964 blev Vuollerim tvåa bakom Vännäsbergets IF. Bortaspelet kom att fälla VSK, då tre förluster på bortagräs mot i tur och ordning Vännäsberget, Gällivare SK och Sattajärvi blev ödesdigra. Matcherna förlorades nämligen med 0–6, 1–8 och 1–6. Tvåan Vuollerim hade minusmålskillnad! Av lagets 31 mål gjordes för övrigt nästan hälften, 15 av dem, av en viss Lars-Göran Nilsson som samma höst flyttade till Gävle...
Hård kamp mellan Risöns AIS och Vuollerims SK i norra Norrbottensfyran, säsongen 1964. 2-2 slutade matchen!
Säsongen efter, 1965, åkte Vuollerim ner till femman. Sedan dess har laget bara ett framträdande i fyran, och det var i den senaste säsong som Vuollerim hade ett representationslag, nämligen 2002. Merparten av tiden däremellan spenderade VSK i femman.
På Rimvallen finns även en fin sjumannaplan för ungdomar, samt resterna av det som en gång var en ishockeyrink. Bredvid Rimvallen finns Rimhallen, sporthall med fina möjligheter till inomhusidrott och styrketräning bland annat. Klubben driver även liftanläggningen på Bomyrbergets skidanläggning, en fin och välskött backe i Vuollerim. Vill man inte åka skidor eller snowboard, så kan ett besök uppe på Victoriafortet (eller Armébatteriet Bomyrberget som det också kallas) rekommenderas. Befästningen med kanon byggdes på toppen av berget för att försvara Porsi kraftverk i Lule älv. Idag muséum och fritidsanläggning.
Vi hoppas på fortsatt många fina år för VSK, och en comeback på fotbollsplanen!
Klubbmärket hämtat från Ingemar Bergs klubbmarken.com
Fakta om klubben hämtade från VSK:s hemsida: http://www.vuollerimsk.com/
Nostalgibild från Brunnhages fotbollsbok 1964
Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se