Byn Stavaträsk, i Skellefteå kommun i norra Västerbotten, upplevde som många andra byar ett livligt uppsving under 1900-talets första hälft. På 30-talet hade byn två affärer, kafé, smedja och en skola. Idag är ingenting av det kvar, men sportklubben som bildades 1938 är fortfarande aktiv.
Skolläraren Wictor Eklund kom att bli den drivande kraften som satte första spadtaget till en förening. 1938 blev han också den förste ordföranden i den då nybildade Stavaträsk Sportklubb. Skidor var den dominerande verksamheten till en början, men även friidrott togs upp på blygsam nivå i programmet. Fotbollen började samma sommar som bildandet med matcher mot lag som Stryckfors, Åselet och Fällfors.
Den första fotbollsplanen anlades 1939, norr om byn vid skyttepaviljongen. Samma år anslöt klubben till Riksidrottsförbundet (RF). Men Stavaträsk SK ansågs inte vara rätt namn då klubbens upptagningsområde även befann sig utanför byn. I Storkågeträsk fanns det en förening med namnet IK Snabb, och det kom att inspirera till klubbens namn: SK Storm.
Läktarvåld var ingen vanlig företeelse förr i tiden, men den 5:e augusti 1945 skulle SK Storm och Storkågeträsk mötas i ett hett derby. Det hade varit en skyttetävling innan matchen, och publiken som varit där dröjde sig kvar för att se fotboll. Några i publiken tyckte det skulle vara gott med en sup, och där spriten går in går vettet ut. Heta ordväxlingar förbyttes till regelrätt råkurr, och domaren tvingades avbryta matchen då delar av publiken tumlade runt i buskarna runt planen och slogs så det dammade. Så småningom lugnade slagskämparna ned sig, och domaren kunde återuppta spelet. Men det ska nog ha varit en märklig syn där delar av publiken satt och såg på matchen med trasiga skjortor och blodiga näsor. En match som för övrigt SK Storm vann med 7–2.
SK Storm trädde in i regelrätt seriespel 1946 med färgerna gult och blått. 1950 beslutades det att Storm skulle ha nya och egna färger, så det köptes in vita tröjor med grön väst, samt vita byxor och grönvita strumpor. Grönt och vitt har allt sedan 1950 varit Storms färger.
Fotbollsplanen i Stavaträsk var dock inte bra. Därför iordningsställdes en ny plan på en åker i Kvarnfors, och 1946 stod Kvarnvallen klar. En gammal lada gjordes om till omklädningsrum. Omklädningspaviljong byggdes 1955. Gräs blev det 1984, och under tiden planen lades om användes Högdalsås gamla plan i Sandfors. Det är också i Sandfors som SK Storm spelar sina matcher idag, då Kvarnvallen numera är igenvuxen sedan ett par år tillbaka. Inga spår av fotboll finns kvar där längre.
SK Storm 1961. Bakre raden fr v: Helge Lindfors, Lennart Engström, Arvid Lindfors, Lars Teglund, Leif Sundqvist, Lennart Nilsson, lagledaren Rudolf Forsberg. Främre raden fr v: Odal Nilsson, Lars Ellström, Tord Sundqvist, Stig-Ove Johansson, Hans Forsberg.
Damverksamhet upptogs på programmet 1971 när Sandfors damer tog steget över till SK Storm. 1972 tog Storm en andraplats i damserien i Västerbotten efter dåtidens dominanter Lunds FF. Lund som 1974 tog klivet in i Sunnanå SK:s verksamhet, och där kan man säga att resten är historia. SK Storms damer huserade på Kvarnvallen i drygt tjugo år. 1995 blev sista säsongen. Då blev spelarbristen för påtaglig.
När det här skrivs (2020) har SK Storm pojklagsverksamhet och ett herrseniorlag som deltar i VFF:s (Västerbottens Fotbollsförbund) sjumannaserie. Storm har inte deltagit i elvamanna sedan 2014, då i Division 5 Västerbotten Norra.
Klubbmärke hämtat från Ingemar Bergs hemsida klubbmarken.com
Fakta och lagbild från SK Storms jubileumsbok: SK Storm 50 år - 1938 - 1988.
Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se
2020-09-12
Fakta
Från Skellefteå, följ väg 95 mot inlandet. Sväng höger till Svanström. Följ vägen i ca 9 km, och följ skyltning till idrottsplatsen.