Namnet Skansborg kom till genom en tävling i tidningen Smålänningen. Namnet kommer ifrån att i Hembygdsparken i Traryd, där finns det skansar (eller skyttevärn) från 1600-talet när gränsen till Danmark bara låg någon mil bort, både mot Halland och Skåne.
Östers guldlag från 1968 gästade för en invigningsmatch när Skansborg nyinvigdes 1980
Ett axplock ur jubileumskriften Traryds IF 60 år.
Sagan om Traryds IF tog sin start på Café Landéns kafé i Traryd. 14 personer tog sig en fika och bildade föreningen. Caféna var en vanlig samlingspunkt förr för bildande av idrottsföreningar, inte först gången jag läst mig till det.
Man kan också läsa sig till att år 1935 diskuterades försäkringsfrågan. Något som däremot bestämdes var att spelarna skulle få varsin läsk och kaffe vid hemma respektive bortamatcher.
Skansborg var en av de första idrottsplatserna jag stannade vid och tog lite foton. Det skedde 2005 när jag och frugan åkte till Traryd för att köpa en soffa som vi hittat på Blocket. Dock blev det bara några enkla foton. Därför var det lite extra kul att göra ett riktigt besök. Vilket blev av i slutet av Augusti 2014.
Skansborg eller Parkbänksvallen eller kraftverksvallen (kanske inte så lockande) är en fin liten idrottsplats som ligger i centrala Traryd. Gott om parkbänkar finns det som sagt. Utmed sidan där klubbstugan står så har man satt ett antal på grässluttningen så det blir som en liten läktare. Men även längs andra långsidan finns fler.
Traryd, en ort som drabbats hårt av när Riksettan blev malplacerad när motorvägen drogs väster om samhället. Det syns inte minst inne i samhället där macken, restaurangen och hotellet fått stänga igen. Det sistnämnda, Hotell Gästis ser minsann rätt spöklig ut.
Tack till Lars Petersson, Traryds IF för skriften ‘TIF 60 år’.
Fakta
Traryd ligger ca 17 km norr om Markaryd i södra Småland. Traryd når man trevligast genom att köra Riksettan. Passerar genom samhället. I rondellen mitt i ‘byn’ svänger man ner mot Hallandsvägen. Fotbollsplanen ligger sen på höger sida.