Dags att titta till de Sunnerboitiska änglarnas borg !
Med andra ord så har vi kommit till Skärsjövallen i Markaryd. Det har säkert satt funderingar i många huvud på tipspromenader med frågan. Vilket landskap ligger Markaryd i ?
Rätt svar är Småland, men väster ut till Halland är det bara ca 10 km och söderut når man Skåne på ca 5 km. Detta gör Markaryd till Smålands sydligaste tätort. Namnet Sunnerbo är ett härad från sydvästra Småland.
Markaryds IF föddes 1924 och till en början spelades matcherna vid torget, snacka om central plan. Men med åren gick så fick föreningen upp ögonen för en glänta vid Skärsjöns strand. Ett arbete påbörjades och frivilliga gjorde sitt för att hjälpa till med bygget. Ett klassiskt talesätt är - ‘Rom byggdes inte på en dag’. Det gjorde inte Skärsjövallen heller, det tog dock hela 24 år . Den stora anledningen till förseningen var att ekonomin inte tillät bygget och det fick läggas i dvala.
Men den 18 juni 1950 kunde idrottsplatsen invigas med tal av dåvarande idrottsminister och invigningsmatch mellan Markaryds IF och danska Lillerød. En match som hemmalaget vann med 2-1.
2013 gjorde jag mitt besök på Skarsjövallen. En rätt mäktig idrottsplats med tanke ortens invånarantal. Belägen i ortens norra del, i ett trevligt villaområde och där den västra kortsidan vetter mot Skärsjöns strand. En och annan boll har säkerligen hamnat i vattnet. Säkerligen när Ture Grahn laddade för skott (läs nedan). Vid huvudentrén fann jag denna rejäla entréskylt med texten Skärsjövallen.
När jag sen googlar runt bland bilder på Skärsjövallen så finner jag en äldre entré i mer klassiskt 50-tals stil. Synd att den inte finns kvar tänkte jag och frågade min kontakt Claes på Markaryds IF. (Bildkälla Lucas Johansson/Markaryds IF)
Svaret blev fantastiskt positivt !
- Av en händelse våren förra året (skrivet 2020) hittade våra vaktmästare originalskylten, renoverade den och satte upp. Och det är originalet från 50-talet. Handgjord om jag inte minns fel.
Läktaren är uppförd i början av 1980-talet och kom säkerligen väl till pass när laget spelade i div. 1 södra (under allsvenskan).
På 1980-talet gjorde sig Markaryd känt som ett starkt cuplag. Två gånger nådde man kvartsfinal i Svenska Cupen. 1986 slog man ut både Trelleborgs FF och allsvenskan Halmstads BK. Två år senare var det åter spel mot ‘storebror’ från Halland (Halmstads BK) i cupen. Hallänningarna fick åter möta sin mardrömsmotståndare från Småland. Även denna gång fick HBK se sig besegrade. Men i båda kvartsfinalerna 1986 och 1988 blev allsvenska Malmö FF för svåra, dock inga krossiffror då matcherna slutade 1-2 och 0-1.
Och det var just under 1980-talet som Markaryds storhet kom. Från 1985 till 1992 blev det sju säsonger i landets nästa högsta serie, där en fjärde plats är den bästa. Publikrekordet är från derbymatch 1985 mot Halmstads BK inför 3006 personer.
Apropå Halmstads BK så har Jonas f.d. målvakt i deras utvecklingslag inte ett så roligt minne från en match början av 90-talet..
- Jag har ett hemskt minne från denna plan. Stog alldeles förlångt ut efter vi gjort mål och vid avsparken sköt en "jä£÷/÷¥×£" över mig och direkt i mål
Listan blir ganska lång när jag börjar gå igenom kända spelare som har klubben som moderklubb eller som spelat för Markaryd. Nanne Bergstrand t ex med 480 matcher som spelare och tränare.
Roland Sandström med ca 500 matcher, SM-Guld med Elfsborg där han fortfarande har rekordet med antalet mål under en säsong, 26 st. Ture Grahn värvades in från IS Halmia, han ansågs vara en av de mest hårdskjutande spelarna i Sverige sin tid. Det fick en motståndare erfara då Tures frispark tog i huvudet och knockade motståndaren. I Markaryd skolades Ture om till center, ett lyckat drag då det blev hela 103 mål på 102 matcher. Den som värvade in Ture till MIF var Östen Johansson. Hans karriär som spelare i MIF var inte lika lyckosam. Han var målvakt, höll mest till i B-laget och fick smeknamnet ‘Sållet’. Troligen för att ha släppt in 18 mål i en derbymatch mot Traryd som slutade just 18-0. Men en gång tog han en straff, den tog han genom att han inte hann flytta på sig. Östen gjorde däremot en lysande karriär som lagledare.
Från Skottland kom den hårde Jim Tolmie säsongen 1986 och han verkade trivas i lilla Markaryd, det blev hela 5 säsonger för honom. Och då hade han tidigare spelat för Manchester City. Där har han en kultstatus bland fansen för sitt permanentade hår och aggressiva spelstil.
Inför denna uppdatering så ställde jag frågan på twitter och facebook och efterlyste minnen från Skärsjövallen. Flera f.d. spelare hörde av sig och berättade om stoltheten att spela för MIF.
Pierre skrev så här
- Det jag tänker mest på om man ser tillbaka är när man var 9-10år och fick vara bollkalle, att få va nära sina idoler och den grillade korven efter som man fick. Minns en gång då stora idolen Niklas Åhs i kassen berömde ens kast när man gav bollen till han under en het derbymatch, allt sånt fram till de att man själv fick debutera i a-laget med de stora grabbarna 2008 i div 2 mot Ramlösa Södra en varm maj kväll, första matchen från start i en seriematch, glömmer jag aldrig. Det var nog varje pojkes dröm i Markaryd när man växte upp, fotboll var allt och att få spela på "Vallen" för a-laget, mäktigt! Gå ut från spelargången sen ut på Skärsjövallen medans de spelade Markaryds kampsång i högtalarna, gåshud...
Det är inte frågan om MIF tar sig tillbaka uppåt i seriesystemet utan när ? Om fyra år firar MIF 100 år och vad passar då kanske inte bättre än en comeback i nästhögsta serien ?
Det blir till att göra ett återbesök på Skarsjövallen.
Källa: Föreningens hemsida https://www.markarydsif.se/markarydsif, artikel i Småläningen
Tack till Claes Moberg Markaryds IF, Ingemar Berg på klubbmarken.com samt f.d. spelare som hört av sig.
Fakta
Länk från svensk-fotboll.com