Strömsunds första idrottsplats var idrottsparken i Sjövik. Enligt ett gammalt urklipp från Strömsunds tidning den 16 maj 1907 gav Ulrik Holm Strömsunds Gymnastik- och idrottsförening rätten att ”fritt få disponera och för sitt ändamål uppröja ett idrottsfält nere vid sjön”. Idrottsfältet fick namnet ”Holmparken”. Idag är det en bilskrot på den platsen.
Strömsunds GoIF blev senare IFK Strömsund. Kamratföreningen såg dagens ljus knappt ett år senare, den 12 april 1908. Holmparken var både hård och tuvig så man satsade på en ny idrottsplats. Den stod klar 1933, och fick namnet Tingvalla. Året före, 1932, hade IFK Strömsund blivit distriktsmästare i fotboll. Bäst i Jämtland!
Tingvalla användes i ca 30 år, och en av de stora händelserna där var när Nils Ollander besegrade självaste Gunder Hägg på 1500 meter löpning. Från 1958/59 spelades det även ishockey på Tingvalla, och det åktes också skridsko. Strömsund gjorde sig känt som en skrinnarmetropol. Tack vare Kenth Borgström i Sölvesborg så har vi fått dessa nostalgiska fina skridskobilder. Bild 1 och 2 är tagen av Kenth Borgström (år 1987). Kenth låter lugnande meddela att björnen på bilden icke är levande (troligen var den ingen skridskoåkare heller). Men allt fin är bilden. Tredje bilden kommer från Skridskoförbundets arkiv och föreställer skridskolegendaren Göran Claesson (bild från 1969)
Tingvalla avyttrades och blev så småningom bostadsområde. Nya idrottsplatsen Strömsvallen invigdes under stor pompa och ståt 1965.
Idag har IFK Strömsund sju aktiva grenar: fotboll, ishockey, handboll, friidrott, simning, alpint och längdskidor. Det har också spelats bandy i Strömsund, men inte i IFK:s färger. Den klubben hette Strömsunds BS.
I slutet av 60-talet och början av 70-talet började damfotbollen etablera sig i Sverige. IFK Strömsund var med i Jämtland/Härjedalens damserie första gången 1972. De har spelat fyra säsonger i division 2, och har under många år varit ett pålitligt lag i trean där laget inte sällan är med i toppen.
Herrlaget har genom åren tillbringat mycket tid främst i division 4, men har också gjort ett antal gästspel i trean. Senaste besöket i division 3 var 1984.
En viktig inkomstkälla för föreningen är den årligen återkommande Dundermarknaden. Allt började 1983 när IFK Strömsund skulle fira 75 år. Ett jippo med superstartävling mellan kända idrottare i olika grenar arrangerades. På Strömsvallen spelade engelska ligalaget Stoke City. Arrangemanget blev så lyckat att det föreslogs bli en tradition, och på så sätt föddes Dundermarknaden. Det är nu ett årligen återkommande arrangemang med marknad och folkfest andra veckan i juli. Namnet kommer från ett fjäll, Dunnerklumpen (som för övrigt gett namn till ”Dunderklumpen” i Beppe Wolgers film med samma namn).
I skrivande stund, 2021, har föreningen ca 700 medlemmar, aktiva och ledare. Det är en fin idrottsplats som ger många möjligheter till träning, utveckling och matchande.
Tack till IFK Strömsund för fakta, Ingemar Berg, klubbmarken.com
Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se
2021-05-09