Som många andra byar ploppade det upp fotbollslag och planer överallt efter 30-talet. Många klubbar fick läggas ner under 60-talet p.g.a. av befolkningsminskningar precis som lanthandlar ,byskolor, mackar och andra serviceställen.
Söftestorps SK bildades 1940. Innan Ygdevallen byggdes under 50-talet spelade laget på en mosse. Spelare och publik fick ta sig över ett vattendrag, då detta var enda vägen till planen var det enkelt att samla in inträdespengar. En bonde i byn skänkte en bit närliggande mark till klubben och Ygdevallen invigdes på sommaren 1949. Namnet Ygde kommer utav den närliggande sjön Ygden.
Idrottsplatsen bestod av ett klubbhus med omklädningsrum utan dusch. Istället fanns en stor badtunna där spelarna tvättade av sig. Längs ena långsidan finns en stenmur som är kvar och som förr fungerade väl som sittplatsläktare.
18 säsonger blev det för SSK. Sista säsongen 1964, avslutades med en sista placering i Div. 6 Älmhult. Vad som är lite anmärkningsvärt från övriga lag i den serien är att alla de andra lagen fortfarande är aktiva.
SSK lade ner sin verksamhet 1964, kort därefter användes planen som ‘övningskörning’ vid högeromläggningen i slutet av 60-talet. Sen dess har det vuxit upp skog och några spår av att det varit en fotbollsplan på platsen är helt utraderade.
Klubben fanns dock med som vilande ett bra tag, ända in på 80-talet. När föreningens existens lades ner spelades en sista match. En så kallad gravmatch.
Som mest hade klubben både a-lag, b-lag och pojklag.
Efter klubbens nedläggning tog någon över klubbhuset och gjorde om det till sommarstuga som senare har förfallit.
Tack till Arne Björgvik f.d. spelare i SSK för bilder och historik. Och till min pappa som hittade till den f.d. planen trots att det var över 50 år sen han spelade där.
Fakta
Mer eller mindre omöjligt att hitta då det inte finns något kvar av planen .Byn Söftestorp ligger i Tingsryds kommun. Väg 30 mellan Växjö och Tingsryd, kör av vid avfart Kvarnamåla ca 5 km norr om Tingrsyd. Därefter kör igenom Kvarnamåla och fortsätt till Söftestorp. Men som sagt utan guide finns det inga riktmärken för den som söker sig dit.